Harri Jokiranta

Harri Jokiranta

Kandiderar till styrelse

  • Hur borde Röda Korset påverka i samhället nu?
    Stärka den nationella katastrofberedskapen och katastrofarbetet som samarbete med myndigheter och organisationer samt medborgarverksamhet (naturkatastrofer och humanitära kriser). Stärka toleransen för olikhet i det civila samhället samt organisera humanitärt stöd och humanitär hjälp regionalt och lokalt. Utveckla organiseringen av de funktioner, kunskaper och färdigheter som behövs för att klara vardagen under undantagstillstånd och i undantagssituationer.

 

  • Vilka effekter anser du att coronapandemin har haft globalt?
    Behovet av humanitär hjälp ökar i synnerhet i områden där levnadsförhållandena är sämst. Ojämlikheten mellan medborgare och länder ökar i takt med att pandemin inverkar på medborgarnas hälsa, sociala relationer och förutsättningar för utkomst. Den instabila världsekonomin kan även förvärra de nationella kriserna, när osäkerheten i vardagen ökar. Betydelsen av myndighetssamarbete och politiskt beslutsfattande samt behovet av (globalt) samarbete mellan nationalstater ökar.

 

  • Vilka möjligheter och utmaningar kommer Finlands Röda Kors att ha under de kommande tre åren?
    Den gedigna kompetensen inom arbetet inom icke-statliga organisationer och en verksamhetskultur med snabb reaktionsförmåga är viktiga i vidareutvecklingen av verksamheten. Organisationsstrukturens geografiska omfattning och internationalism är en bra grund för verksamheten och en intressant möjlighet för medlemmarna och de frivilliga. Att folk generellt är mindre aktiva i organisationer och åldersstrukturens utveckling är utmaningar. Den ekonomiska bärförmågan måste tryggas i takt med att den finansiella miljön och antalet medlemmar förändras. Ökad instabilitet och osäkerhet i hemlandet och globalt.

 

  • Hurudana kunskaper eller styrkor till gagn för organisationen skulle du tillföra styrelsearbetet?
    Jag skulle tillföra ett synsätt som lyfter fram kopplingen mellan verksamheten och ekonomin. Kännedom om det lokala, regionala och nationella samt nordiska och europeiska servicessystemet inom social- och hälsovården. Kännedom om offentliga (offentlig förvaltning), organisationers och privata serviceproducenter samt erfarenhet av partnerskap i praktiken. Nätverk inom samhällsvetenskaplig undervisning, forskning och utvecklingsverksamhet (i synnerhet socialvetenskap) och erfarenhet av praktiskt samarbete. Nätverk av aktörer, beslutsfattare och experter.

 

  • Hur mycket tid kan du använda till uppdraget som du kandiderar till, och möjliggör din livssituation tidsanvändningen även i vardagen?
    Mängdmässigt kan tidsanvändningen för styrelseuppdragen anpassas i rimlig grad till mitt nuvarande arbete och min livssituation. Den insats som styrelsearbetet kräver kan jag utföra under vardagkvällar och helger. På vardagar måste tidsanvändningen naturligtvis anpassas separat efter den rådande arbetssituationen samt styrelsens arbetsmetoder och mötespraxis (till exempel distansmöten).

 

  • Hur ska Röda Korsets frivilligverksamhet utvecklas?
    När betydelsen av frivilligarbete ökar är det nödvändigt att göra det enklare att delta i verksamheten och synliggöra det mångskiftande frivilligarbetet och den mångskiftande verksamheten. Uppmärksamma de som deltar i verksamheten och stödja deltagandet under verksamheten i lokalavdelningarna med hjälp av olika åtgärder från distrikten och centralbyrån. Att stärka samarbetet mellan frivilligarbetet och myndigheternas verksamhet samt säkerställa att det är systematiskt gör verksamheten långsiktig och förutsägbar för de som deltar i frivilligverksamheten.

 

  • Hur ska Finlands Röda Kors utvecklas?
    Stärka sin roll som frivilligorganisation. Balans mellan verksamheten och ekonomin. Kontroll av fördelningen av uppgifter och ansvar mellan centralbyrån och distrikten. Stärka distriktens och avdelningarnas särdrag och utnyttja de regionala skillnaderna. Samordna organisationssamarbetet i regionerna. Stödja partnerskapet mellan organisationerna och den offentliga sektorn. Aktivt stärka det civila samhället; rollen som förstärkare av socialt ansvar, beredskap att hjälpa och snabb reaktionsförmåga, nya kanaler för medborgarna att delta och påverka.