Ruut Rissanen

Ruut Rissanen

Kandiderar till styrelsen

  • Hur borde Röda Korset påverka i samhället nu?
    Det är viktigt att Röda Korset håller fast vid sina principer och fortsätter att hjälpa och modigt föra de utsattas talan. Rösten får inte tystna. Röda Korset bör lyfta fram hjälpbehovet i samhällsdebatten och samtidigt främja viljan att hjälpa.

    Avdelningarnas roll som expert på och stödjare av välbefinnandet inom sitt eget samfund är viktig och kritisk med tanke på totalberedskapen. Avdelningarna bör rikta verksamheten mot det lokala behovet och få tillräckliga verktyg till stöd för detta.

 

  • Vilka effekter anser du att coronapandemin har haft globalt?
    Coronapandemin torde fortsätta att vara akut ännu under en lång tid framöver och kommer att utmana såväl hälsovården som aktörer inom tredje sektorn globalt. Pandemin har fördjupat hälsoklyftorna, och problemen har hopat sig hos de som redan är utsatta. Det internationella samarbetet och informationsspridning har en viktig roll i återhämtningen.

    Det är viktigt att identifiera pandemin som en del av en större helhet, som påverkas av megatrender som ojämlikhet, ett klimat i förändring och digitalisering.

 

  • Vilka möjligheter och utmaningar kommer Finlands Röda Kors att ha under de kommande tre åren?
    Det finns en efterfrågan på Röda Korsets kompetens. Det ökade hjälpbehovet och den växande viljan att hjälpa är samtidigt en möjlighet och en utmaning: verksamheten måste kunna svara mot hjälpbehovet såväl lokalt som i hela Finland. Ett bra exempel på detta är utdelningarna av mathjälp som har utvidgats under de senaste åren och även har nått nya frivilliga.

    Med tanke på myndighetssamarbetet är samarbetet med de nya social- och hälsovårdslandskapen viktigt under de kommande åren, både när det gäller social- och hälsovården och räddningsväsendet.

 

  • Hurudana kunskaper eller styrkor till gagn för organisationen skulle du tillföra styrelsearbetet?
    Jag har sedan jag var liten varit engagerad i Röda Korset genom olika frivilliguppdrag, olika avdelningar och även internationella uppdrag inom rörelsen. Jag tror att min stora förståelse för organisationens olika nivåer hjälper mig att föra en konstruktiv dialog där alla tas i beaktande. I mitt dagliga arbete är jag chef inom planering av strategisk markanvändning. Jag är van att granska stora ämnesområden ur långa tidsperspektiv och föra svåra förhandlingar med olika parter.

 

  • Hur mycket tid kan du använda till uppdraget som du kandiderar till, och möjliggör din livssituation tidsanvändningen även i vardagen?
    Min arbets- och familjesituation gör det möjligt för mig att sköta uppdraget. Även tidsanvändningen på vardagar kan ordnas enligt överenskommelse i förväg. Jag anser att det är viktigt att även vi småbarnsföräldrar är med och bygger en bättre morgondag trots vår stressiga livssituation.

 

  • Hur ska Röda Korsets frivilligverksamhet utvecklas?
    Mångsidighet är nödvändigt, för att så många som möjligt ska hitta sitt sätt att hjälpa. Traditionell gruppverksamhet är värdefull och säkerställer hjälpkapaciteten även i framtiden. Samtidigt är det viktigt att skapa aktiviteter även för de som på grund av sitt arbete eller sin familjesituation inte kan förbinda sig till veckoträffar. Jag anser att avdelningarna modigt ska prova nya och annorlunda verksamhetsformer, som når ut till nya frivilliga och svarar mot det lokala behovet.

 

  • Hur ska Finlands Röda Kors utvecklas?
    Som ordförande Torstila så träffande har beskrivit det, är Röda Korsets gäng de som dyker upp och kavlar upp ärmarna. Det är en styrka som förhoppningsvis alltid kommer att beskriva vår verksamhet. Det räcker dock inte enbart med att reagera, utan Röda Korset borde även kunna styra riktningen. Det behövs en gemensam vision som sträcker sig över perioderna för verksamhetsplanerna. Det kommer att ske såväl i nära samarbete med inhemska aktörer som i egenskap av aktiv medlem i det internationella samfundet.