Harri Virta

Harri Virta

Kandiderar till styrelsens viceordförande och till styrelsen

  • Hur borde Röda Korset påverka i samhället nu?
    Enligt förslaget till verksamhetsstrategi ska Röda Korset skapa glädje, hopp och tillförsikt i samhället. Social- och hälsovårdsreformen förändrar förvaltningen, men Röda Korsets målgrupp, människorna, består. Röda Korset behövs för att trygga humaniteten och hjälpa i störningssituationer både i hemlandet och utomlands. I förvaltningsreformerna kommer Röda Korset att delta aktivt i planeringen av ett samhälle, där alla kan lita på att få hjälp och stöd när de behöver.

 

  • Vilka effekter anser du att coronapandemin har haft globalt?
    Coronaviruset har förändrat världen varaktigt. Man tror att pandemin kommer att förvärra situationen för i synnerhet fattiga länder och öka människornas flyttrörelser. I takt med att verktygen för distansarbete utvecklas kommer världen ”närmare” många företag, föreningar och privatpersoner. Å andra sidan kan distansarbete och bristen på människornas sociala kontakter öka ensamhet, depression och utslagning. Den tredje sektorns betydelse ökar i och med pandemin.

 

  • Vilka möjligheter och utmaningar kommer Finlands Röda Kors att ha under de kommande tre åren?
    Utmaningarna och samtidigt möjligheterna för Finlands Röda Kors ligger i förvaltningsreformerna, medlemsanskaffningen och den ökade polariseringen i samhället.
    Social- och hälsovårdsreformen samt landskapsreformen förändrar Röda Korsets roll såväl lokalt som nationellt.
    Att öka antalet medlemmar förutsätter att verksamheten förändras, så att den lockar i synnerhet unga.
    Ute i världen, liksom även i Finland, är de fattiga allt fattigare, de sjuka allt sjukare och de utslagna allt mer utslagna.

 

  • Hurudana kunskaper eller styrkor till gagn för organisationen skulle du tillföra styrelsearbetet?
    Som stadsdirektör och tidigare hamndirektör tillför jag styrelsen strategisk kompetens. Som redovisningsekonom, tidigare ekonomichef och bokföringsbyråinnehavare tillför jag ekonomisk kompetens. Utöver i ovanstående uppgifter har jag utvecklat mina kunskaper inom personalledning även som personalutvecklingschef. Under min tid som hamnchef samlade jag på mig kunskaper inom kvalitets-, miljö- och säkerhetssystem. Beredskapsfrågor har jag funderat över i olika organisationer sedan år 1999. Jag har varit föreningsaktiv sedan 70-talet och nu är jag styrelseordförande för FRK:s Egentliga Finlands distrikt.

 

  • Hur mycket tid kan du använda till uppdraget som du kandiderar till, och möjliggör din livssituation tidsanvändningen även i vardagen?
    Jag kan använda 1–2 vardagar i månaden. På kvällar och helger är tiden knapp, men distriktsarbetet har lärt mig att det finns tid för FRK:s evenemang.

 

  • Hur ska Röda Korsets frivilligverksamhet utvecklas?
    Aktiviteter som ungdomarna upplever som sina egna borde utvecklas. I samarbetet med läroanstalterna skulle det finnas möjligheter. I synnerhet i de stora städerna finns det tiotusentals unga som studerar. Bland de studerande har många redan deltagit i FRK:s verksamhet, men slutat när verksamheten på studieorten inte har känts som deras egen.
    Avdelningarna borde dela med sig av sina bästa modeller till varandra. Möjligheterna med sociala medier borde utnyttjas på bästa sätt.

 

  • Hur ska Finlands Röda Kors utvecklas?
    Det skulle vara viktigt att öka förtroendet och samarbetet mellan distrikten FRK:s bolag och centralorganisationen. Tack vare FRK:s anseende är enhet redan ett viktigt värde.
    Social- och hälsovårdsreformen kommer att medföra förändringar i synnerhet i uppgifterna för de personliga kontakterna med intressenter, och därför bör det säkerställas att rollerna och kontakterna på såväl avdelningarna och distrikten som centralorganisationen hålls uppdaterade.