VaPePa

Rauman ea-ryhmä
Fotograf: Rauman ea-ryhmä
"4 x 4 metrin läpimittainen pakolaisperheteltta toimi ensiapupäivystyspisteenä"
Rauman ea-ryhmä
Fotograf: Rauman ea-ryhmä
"Ensiapupäivystyspiste"

Öljyntorjuntaharjoitus Pihlus 2014 pidettiin Rauman edustalla elokuussa - Vapepa oli vahvasti mukana tapahtumassa

Rauman edustalla Nurmeksen saaressa järjestettiin iso öljyntorjuntaharjoitus 15.-17.8.2014. Harjoitus oli ensimmäinen tämän tyyppinen harjoitus Suomessa. Harjoitukseen osallistuivat Satakunnan pelastuslaitos, Maanpuolustuksen Merikoulutuspiiri (MPK), WWF:n öljynkeräysryhmä, Vapepa ja Suomen Punainen Risti.

Kuvitellussa tilanteessa tapahtui laivahaveri Rauman edustalla. Säiliölaiva ajoi karille ja siitä aiheutui mittava öljyvuoto. 50 tonnia öljyä ajelehti kohti Nurmeksen saarta. Viranomaiset kutsuivat edellä mainitut ryhmät mukaan torjumaan öljyvahinkoa.

Perjantaina 15.8. tehtävän sai Vapepan 16-henkinen tiedustelujoukkue, jonka tehtävänä oli kartoittaa oliko saaren rannoille tullut öljyä.

Lauantaina 16.8. saarelle lähtivät WWF:n öljynkerääjät, joiden tehtävä jatkui myös sunnuntaina.
Yöaikaan ei öljyä kerätty, vaan joukot tulivat rantaan Meriristiin, jossa majoituttiin.

Punaisen Ristin ensiapupiste

SPR:n Rauman osaston ensiapuryhmä perusti Nurmeksen saarelle ensiapupisteen, jonka tarkoituksena oli auttaa harjoitukseen osallistujia mahdollisissa loukkaantumistilanteissa. Ensiapupäivystyspaikalle jouduttiin kävelemään saaren halki kaksi kilometriä pientä polkua pitkin. Onneksi pääosa tavaroista saatiin kuljetettua mönkijän vetämillä peräkärryillä. Päivystyspaikkana toimi 4 x 4 metrin läpimittainen pakolaisperheteltta. Teltassa oli potilaille kaksi makuupaikkaa ja lisäksi hyvät tilat pienempien vammojen hoitoa varten. Onneksi ensiapua jouduttiin antamaan vain kahdelle potilaalle, jotka olivat saaneet jalkaansa hiertymän. 

Vapepan tiedustelujoukkue

Vapepan tiedustelukoukkue koostui Rauman Ladun ja Rauman Reserviläisten vapaaehtoisista. Sama ryhmä piti myös vartiointia yön aikana harjoitusalueella. Lisäksi Vapepan väki toimi mönkijän ja veneen kuljettajina sekä jätteen kuljetuksissa.

Mitä harjoituksessa opittiin?

Pihlus 2014 öljyntorjuntaharjoitus oli mielenkiintoinen ja aivan erilainen mihin ensiapuryhmäläiset ovat tottuneet. Harjoituksessa opittiin erityisesti maastotaitoja ja päästiin testaamaan omien varusteiden soveltuvuutta tällaisessa tilanteessa. Tärkeää oli myös yhteistoiminta eri viranomaisten ja vapaaehtoisryhmien kanssa.

Teksti: Eerikki Kivimäki