Tarkastuslistat

 

Tarkastuslistat

Idea:
Tarkastuslistan tavoitteena on saada osallistujat ajattelemaan omaa turvallisuuttaan sekä kuinka pienillä teoilla voi omaa turvallisuutta parantaa.

Tausta:
Tarkastuslistoja on olemassa useita erilaisia. Nämä listat ovat koottu useista eri lähteistä, lisäksi pohjana on käytetty muun muassa eri tutkimuksia. Listat ovat supistettuja ja yksinkertaistettuja, jotta niiden käyttö olisi mahdollisimman helppoa. Vaikka listoissa mainitut asiat voivat tuntua tutuilta, niitä on silti hyvä pysähtyä pohtimaan ja peilata erityisesti omaan toimintaan. Tavoitteena on saada jokaisessa listassa jokaiseen kohtaa rasti kyllä –kohdan alle.

Kesto:
Tarkastuslistaa voi käyttää niin sanotusti jakomateriaalina, mutta parhaiten tarkastuslistat palvelevat tarkoitustaan, jos niihin käyttää aikaa. Aikaa läpikäymiseen on hyvä varata puolesta tunnista tuntiin. Myös keskustelulle kannattaa varata aikaa, keskustelua syntyy mm. osallistujien omista kokemuksista. Tarkastuslistan ollessa jakomateriaalina, kannattaa kertoa muutamalla sanalla, mikä lista on kyseessä ja mitä sillä tehdään.

------------------------------------

LASTEN TARKASTUSLISTA

Tarvittavat materiaalit:

  • Tarkistuslista kaikille osallistujille
  • Kynät listan täyttämiseen sekä tarvittaessa kirjoitusalustat
  • Havainnollistamiseen listassa mainittuja tarvikkeita

Hankkeen huomiot:
Lapset ovat eläväisiä, eivätkä välttämättä jaksa kuunnella pelkkää luentoa. Parhaiten on toiminut toiminnallisuus, jolloin pysty havainnollistamaan mahdolliset turvallisuusriskit (esimerkiksi saksien käsittely/säilyttäminen). Valmistaudu myös mitä erikoisimpiin kysymyksiin sekä perustelemaan ”vastaukset”! Perustelujen helpottamiseksi listan taakse on kerätty tietoa ”vastauksista”.

Lasten tarkastuslistan taustana on käytetty  muun muassa Punaisen Ristin Kuhmulan koulu -materiaalia sekä kotitapaturmien ehkäisykampanjan materiaaleja silmällä pitäen ja muokattu hankkeeseen sopivaksi. Lisäksi taustana on käytetty onnettomuustutkintakeskuksen teematutkimusta lasten kuolemista Suomessa.onnettomuustutkintakeskuksen teematutkimusta lasten kuolemista Suomessa.

Lisää tietoa kotitapaturmien ehkäisykampanjasta, www.kotitapaturma.fi.

Kuhmulan koulun materiaalit löydät täältä.

------------------------------------

NUORTEN TARKASTUSLISTA

Tarvittavat materiaalit:

  • Tarkistuslista kaikille osallistujille
  • Kynät listan täyttämiseen sekä tarvittaessa kirjoitusalustat

Hankkeen huomiot:
Perehdy tarkastuslistan sisältöön ennen tilaisuutta, on paljon helpompi keskustella listan asioista, kun tietää valmiiksi mistä puhuu. Huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti kohtaan ”Tiedän, mistä voin pyytää apua sitä tarvitessani”, jotta tarvittaessa osaa neuvoa mistä apua paikkakunnalla saa. Tarkastuslistassa oli mainittu esimerkkinä ongelmat kotona, raha-asioissa sekä yksinäisyys ja ahdistuneisuus. Valmistaudu perustelemaan ”vastaukset”, erityisesti sosiaaliseen mediaan ja Internetiin liittyvissä väitteissä.

Nuorten tarkastuslistan pohjalla on käytetty mm. kouluterveyskyselyä.

------------------------------------

IKÄIHMISTEN TARKASTUSLISTA

Tarvittavat materiaalit:

  • Tarkistuslista kaikille osallistujille
  • Kynät listan täyttämiseen sekä tarvittaessa kirjoitusalustat
  • Halutessasi eri turvallisuutta parantavia välineitä näytille, esim. paristokotelo palovaroittimeen, lonkkahousut/ -suojat, kävelykepin pidike

Hankkeen huomiot:
Tarkastuslista on hyvä lukea ajatuksella läpi ennen teettämistä ja miettiä esimerkkejä eri väittämiin. Esimerkkien avulla on helpompi perustella miksi olisi hyvä vastata ”kyllä”, keskustelua on muun muassa herättänyt hätänumeron pitäminen puhelimen läheisyydessä. Tarkastuslistaan saa terävyyttä esittelemällä listan yhteydessä mahdollisia apuvälineitä.

Ikäihmisten tarkastuslista on kaksipuoleinen. Toisella puolella on kyllä/ei –kysymykset ja toisella pohdittavia asioita. Molemmat puolet on hyvä täyttää, myös pohdittava puoli, vaikka se voi tuntua työläältä. Tarkastuslista voi herättää ajatuksen mahdollisesta avuntarpeesta (tukikaide, turvapuhelin…), joten halutessasi voit selvittää paikkakunnan mahdollisuudet tarjota apua etukäteen.

Ikäihmisten tarkastuslista taustalla ovat mm. kotitapaturmien ehkäisykampanjan tarkastuslista ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön asumisturvallisuuteen liittyvä tarkastuslista.