Kalle Löövin tietoisku

KS
Fotograf: KS
"Leppoisa kahvihetki ennen vakavaa asia."

Kansainvälistä  ja kotimaista apua

Sääksjärven koululla saatiin 25.11.2014 kuulla Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtajan Kalle Löövin mielenkiintoinen  esitys  ajankohtaisesta Länsi-Afrikan alueen ebolatilanteesta ja kotimaankin avusta.

Ebolavirus tunnistettiin v. 1976, kun Zairessa (nyk.  Kongo) puhkesi  ebolaepidemia.  Sen jälkeen tautia on havaittu ihmisillä myös Ugandassa, Sudanissa,Gabonissa, Guineassa, Sierra Leonessa ja Senegalissa.  Vuoden  2014 alussa Guineassa  sairastuneesta pikkulapsesta sai alkunsa ennen näkemättömän laaja Länsi-Afrikan ebolaepidemia,  jonka myötä tauti  levisi myös Liberiaan, Sierra Leoneen  ja Nigeriaan sekä yksittäistapauksina Espanjaan, Yhdysvaltoihin ja Maliin.

Tauti ei tartu ilmateitse, vaan se edellyttää kontaktia sairastuneen ruumiinnesteiden kanssa. Virus säilyy hengissä vain lyhyen aikaa kuivuneilla pinnoilla ja auringon valossa. Se tuhoutuu helposti saippualla tai kloorikäsittelyllä. Ensiarvoisen tärkeää on valistaa ihmisiä oikeanlaisiin tartuntoja estäviin suojakäytäntöihin, erityisesti menehtyneiden turvallisessa hautaamisessa.  Epidemioita ovat vauhdittaneet afrikkalaiset hautajaisrituaalit, joissa ruumista kosketellaan.

Suomen Punaisella Ristillä on ollut avustustyöntekijöitä ebolasta kärsivissä maissa huhtikuusta 2014 lähtien.  Kansainvälisellä Punaisella Ristillä on Sierra Leonessa Kenemassa 60-paikkainen klinikka, jossa myös Suomen avustustyöntekijät  ovat elokuusta lähtien ponnistelleet ääriolosuhteissa  sairastuneiden auttamiseksi ja taudin leviämisen estämiseksi.  Hoitohenkilökunnasta on alueella pulaa, joten kansainvälinen tuki on todella tärkeää.  Mitä aiemmin ja nopeammin tauti huomataan, sen vähemmän se leviää.  Infektion alkuvaiheessa  sairastuneen virusmäärät ovat vähäisiä,  ja tartuntariski on silloin vielä pieni.  Testausvaiheessa olevan rokotteen saaminen käyttöön kestää vielä pitkään.

Suomen Punaisen Ristin Kalkun logistiikkakeskuksesta on viety iso laivakontillinen vaatetta ebola-alueelle. Ebolapotilaiden vanhat vaatteet joudutaan polttamaan viruksen leviämisvaaran takia.  Myös Ukrainaan on Kalkun logistiikkakeskuksesta lähtenyt vaaterekkoja.  Lempäälän alueella Punaisen Ristin vaatekeräystä Kalkkuun onkin  tehty vuosittain.

Kalkun logistiikkakeskus ylläpitää niin Suomen Punaisen Ristin kansainvälistä auttamisvalmiutta kuin kotimaan valmiusvarastoa katastrofitilanteiden varalle. Myös kotimaan onnettomuustilanteissa on mahdollista hyödyntää  logistiikkakeskusta.  Jos vaikkapa juomavesi on jostain syystä käynyt kelpaamattomaksi, vesikanistereita voi kysyä ensin Kalkusta. Tai sairaalasänkyjä tarvitessa voi tiedustella niitä Kalkusta.

Punaisen Ristin Sääksjärven osasto kiittää lämpimästi Kalle Lööviä ajankohtaisesta tietoiskusta!