Röda korsets vänhundar

Röda Korset Ålands distrikt

Välkommen till Röda Korset Ålands distrikt. Vi är en del av Finlands Röda Kors. Vi har 15 aktiva avdelningar runt om på Åland. Vi vill verka för ett aktivt och levande samhälle och vi välkomnar nya frivilliga krafter som kan hjälpa oss att nå våra mål. Vi bistår myndigheter och samhällets övriga funktioner vid kriser. Bli frivillig du också! Välkommen med!

Välkommen in till oss på Torggatan 26 A i Mariehamn. Distriktsbyrån har flexibla öppettider. Försäkra dig om att kontoret är öppet genom att ringa och boka träff på förhand.

Telefon: 040 674 10 40             
E-post: aland@redcross.fi

Vår verksamhet där du som frivillig kan delta och hjälpa oss hjälpa

Läs mer om Frivilliga Räddningstjänsten på Åland via länken: 

Frivilliga Räddningstjänsten på Åland

Följ Ålands Frivilliga Räddningstjänst på facebook:

Ålands Frivilliga Räddningstjänst på Facebook

 

Röda Korsets frivilliggrupp för mentalt stöd arbetar med människor som befinner sig i svåra situationer.
Vid plötsligt förändrad livssituation eller under katastrofer och olyckor kan en frivilligs närvaro vara ytterst viktig.

Röda Korsets frivilliga erbjuder stöd åt olycksoffer och en möjlighet att diskutera händelserna redan på krisplatsen. Psykosocialt stöd kan både lindra och förebygga en krissituations möjliga inverkan på en person senare i livet.

För mer information kontakta samordnaren för beredskap Martina Andersson.

martina.andersson@redcross.fi

Telefon: 040 164 89 13

Klicka här för mer info.

Insamlingar och donationer

 

Läs mer om vår blodtjänst:

Blodtjänst - Röda Korset Blodtjänst (veripalvelu.fi)

För mer information om blodgivningstillfällen på Åland kontakta Rödakorsgårdens verksamhetsledare Mariana Olofsson.

rodakorgarden@aland.net

Telefon: 0457 345 10 82

 

Som frivillig vän kan du lindra någons ensamhet och öka hens välmående genom att ge av din tid.

Du kan ha en personlig vän eller delta i gruppverksamhet tillsammans med seniorer. Tillsammans eller i grupp kan du gå promenader, utöva någon hobby. Dessutom kan du vara ntävän till någon på distans.

Läs mer

Vi har vänhundar som besöker äldreboenden runt om hela Åland. Vill du veta mer om verksamheten eller har du en hund som du vill delta med?

Tag kontakt med:

Linda Johansson
Samordnare för social och mångkulturell verksamhet linda.johansson@redcross.fi 040 826 7005  

I Röda Korsets praktiska första hjälpen-kurser lär du dig kunskaper och färdigheter för att agera i situationer som kräver första hjälpen. Alla kan lära sig att hjälpa till i en nödsituation och rädda liv.

Vi erbjuder er alltid certifierade och varumärkesskyddade FRK första hjälpen-kurser som följer Röda Korsets utbildningsprogram. 

Du kan läsa mer om kurserna och dess innehåll här:

FRK Första hjälpen-kurser - Punainen Risti Ensiapu (ensiapukoulutus.fi)

För att boka kurser och få offerter för kurser på Åland, ta kontakt med Samordnare för första hjälpen och hälsovård Linda Nummelin-Gammals linda.nummelin-gammals@redcross.fi telefon: 040 675 84 55.

Genom att köpa en kurs från Röda Korset stöder Du vårt humanitära arbete både lokalt på Åland men också ute i världen.

 

Bli frivillig i en av Röda Korsets första hjälpen-grupper du också! Du får en givande hobby och nya vänner. Du lär dig hjälpa dig själv och andra. Du behöver inte ha kunskaper i första hjälpen på förhand. I Röda Korset är du med och utvecklar hjälpberedskapen på din hemort och deltar samtidigt i en världsomfattande organisationsverksamhet.

Första hjälpen-gruppen samlas regelbundet för att lära sig nytt och öva upp sina kunskaper i första hjälpen. När du förkovrat dina kunskaper får du delta i intressanta händelser och evenemang som första hjälpen-jour vid idrottsevenemang, danstillställningar, konserter och andra stora tillställningar.

Vill du komma med som frivillig i Första hjälpen verksamheten på Åland? Kontakta Linda linda.nummelin-gammals@redcross.fi telefon: 040 675 84 55 som kan hjälpa dig med att komma i kontakt med första hjälpen grupperna på Åland!

Som utbildare är du med i Röda Korset pool av frivilliga som ställer upp för att utbilda andra frivilliga inom Röda Korsets officiella kurser och snabbutbildning till olika hjälpuppdrag.

Uppdraget passar dig som tycker om att interagera med andra och utbilda. Man behöver inte vara utbildad pedagog för att vara frivillig utbildare, men erfarenhet från frivilligverksamheten är ett plus.

För mer information kontaka verksamhetsledare Tomas Urvas.

tomas.urvas@redcross.fi

Telefon: 040 516 35 37

Är du den som vill driva verksamheten framåt och utveckla Röda Korset lokalt och regionalt?

Som förtroendevald inom Röda Korset lär du känna en av världens största humanitära organisationer inifrån. Du kan till exempel ansvara för kommunikationen eller bokföringen på din lokalavdelning eller vara aktiv i avdelningens styrelse. Du kan också utveckla verksamheten i något av distriktets utskott.

För mer information kontakta verksamhetsledare Tomas Urvas.

tomas.urvas@redcross.fi

Telefon: 040 516 35 37

Studera på Red Cross Nordic United World Colleges i Norge.

Vill du gå i ett internationellt gymnasium där du får en studentexamen och samtidigt lär känna människor från över 80 olika länder? Känner du att det kunde vara intressant att komma ut i världen? Vill du lära dig mer om hur människor med annan kulturell bakgrund tänker?

Då kan det vara en bra idé att ansöka om den åländska studieplatsen vid Red Cross Nordic United World College i den lilla byn Flekke på Norges västkust. För att kunna ansöka bör du ha studerat minst ett år vid en gymnasieskola. Du bör ha goda studieresultat, goda kunskaper i engelska och vara intresserad av internationella frågor.

Kontakta verksamhetsledare Tomas Urvas för mer information

tomas.urvas@redcross.fi

Telefon: 040 516 35 37

Ålands distriktstidning :  Här och Nu
Ålands distriktstidning : Här och Nu
Just moved to Åland? Information for migrants
Just moved to Åland? Information for migrants
Ålands distrikts beslutsfattande och förvaltning
Ålands distrikts beslutsfattande och förvaltning

Sök stöd och hjälp

Ensamhet berör de flesta av oss i något skede av livet. Var och en av oss behöver en annan människas sällskap, och redan en förtrogen relation kan bryta ensamhetsspiralen.

Genom Röda Korset kan du få en vän, eller gå med i gruppverksamhet.

Linda Johansson

Samordnare för social och mångkulturell verksamhet

tel. 040 8267005

linda.johansson@redcross.fi

På Åland finns Matbanken. Se mer info nedan:

Matbanken - Mariehamns församling (mariehamnsforsamling.fi)

Efter en uppskakande händelse är det sunt och normalt att reagera. Tanken på vad som kunde ha hänt kan också utlösa starka känslor.

Råden för psykiskt stöd ger tips om hur du kan klara dig om du råkat ut för en olycka eller annan kris. Du hittar råden här. (länk till pdf)

Läs mer om hur du klarar dig genom en kris här.

På de Ungas skyddshus lyssnar man på de unga och söker lösningar när saker och ting har trasslat till sig hemma eller någon annanstans. På skyddshusen kan du fråga om vad som helst om ungdom eller föräldraskap – oavsett om det är vardagliga bekymmer eller livskriser. 

Alla har rätt till trygga människor runt omkring sig. Skyddshusen arbetar utifrån utgångspunkterna hos de unga och deras familjer. Man kan kontakta oss via nätet, genom att ringa när som helst. Skyddshusens hjälp är avgiftsfri.

Sekasin är en riksomfattande stödtjänst riktad till svenskspråkiga 12-29-åringar. Här kan du tala om vad som helst du grubblar på anonymt och i förtroende. På chatten jourar både professionella från olika föreningar samt utbildade frivilliga.

Sekasin är öppen varje vardag klockan 15-19.

På Åland finns även en nyöppnad lågtröskelmottagning för unga. Läs mer:

Lågtröskelmottagning för barn och unga | Ålands hälso- och sjukvård (ahs.ax)

Ring nödnumret 112 i akuta situationer


Man ska alltid ringa nödnumret 112 i brådskande, verkliga nödsituationer när liv, hälsa, egendom eller miljön hotas eller är i fara, eller om det finns skäl att misstänka detta.

Här hittar du anvisningar för de vanligaste nödsituationerna.