Röda Korset delar ut rekordmånga julklappar till åboländska barnfamiljer

Hanna Linnakko
Fotograf: Hanna Linnakko
"Kampanjen Jul i sinnet"

Genom kampanjen Jul i sinnet får 228 mindre bemedlade familjer i Åboland ett presentkort att köpa julmat för. Julkortens totala värde motsvarar 15 960 euro.

Julen står för dörren och förväntningarna på helgen är höga då nära och kära samlas för att fira. Alla har ändå inte samma förutsättningar att fira på grund av ekonomiska svårigheter. Med jul i sinnet-gåvokorten på 70 euro får mindre bemedlade familjer möjlighet att köpa julmat.

I år delar Röda Korsets avdelningar i Åboland ut 228 presentkort till mindre bemedlade familjer. Det motsvarar 15 960 euro och är femtio kort fler än tidigare år.

Det lokala behovet är stort och i år delar vi ut fler gåvokort än tidigare. Våra frivilliga har varit mycket aktiva med att söka var hjälpbehovet finns, säger Andrea Södergård, samordnare för socialverksamheten vid Röda Korsets Åbolands distrikt.

Kampanjen jul i sinnet är ett samarbete mellan Finlands Röda Kors och Mannerheims Barnskyddsförbund. Presentkorten går inte att ansöka om utan det är FRK:s avdelningar eller MLL:s lokalföreningar som tillsammans med socialbyrån, rådgivningen eller församlingen på orten utreder vilka familjer som är i störst behov av korten. Med presentkorten kan man köpa mat i de flesta mataffärer. Korten delas ut i december.

Utdelningen av gåvokorten skulle inte vara möjlig utan Jul i sinnet-insamlingen som startar nu på torsdag den 23 november.

Jag vill tacka alla som år ut och år in stödjer insamlingen Jul i sinnet. Utan er hjälp skulle våra frivilliga inte kunna glädja alla de familjer som i år tilldelas korten, säger Södergård.

Insamlingen ordnas i år för tjugoförsta gången och är ett samarbete mellan FRK, MLL och Yle. Insamlingen pågår fram till julafton.

Sedan starten 1997 har Jul i sinnet kampanjen spridit julglädje till 230 500 familjer. I år hoppas man samla in 2,1 miljoner euro, vilket motsvara 30 000 gåvokort.

Även du kan sprida julglädje genom att delta i kampanjen. Lättast gör du det genom att donera pengar via nätet, per sms eller till insamlingskontot. All information hittar du på www.julisinnet.fi.