Hjälparkurs

Joonas Brandt
Fotograf: Joonas Brandt

Mer hjälpare från Hjälparkurser!

Hjälparkurserna varar en timme eller två. Under kursen lär man sig att stoppa en blödning, säkra andning i olika situationer, ge första hjälpen till en person som har t.ex. en matbit i luftvägarna och att ringa ett nödsamtal. Om man har mera tid lär man sig hur hjälpa någon som har stukat foten och hur man skyddar en hjälpbehövande mot kyla.

För avdelningar som ordnar hjälparkurser finns kursmaterialet (verksamhetsanvisningar med bilder) i webbutiken. Övningsmaterial så som förband, mitella osv. finns bland avdelningens egna utrustning. Basinformation om första hjälpen räcker för att leda en kurs. Om man vill kan man även ordna evenemanget tillsammans med en annan avdelning eller ett annat distrikt. Det lönar sig också att fundera på om man kunde ordna större evenemang i området.

Korta första hjälpen -videor hittar du på adressen www.punainenristi.fi/opi_ensiapua. Dessa videor kan visas för deltagarna före övningen. Verksamhetsanvisningskorten berättar hur man ska gå till väga vid första hjälpen -situationer. Ett intyg delas ut till hjälparkursens deltagare och man kryssar för de teman som ingått i kursen.

En bra tidpunkt för att ordna kursen är till exempel Rödakorsveckan som under de senaste åren har fokuserat på första hjälpen. Om ni i er avdelning har möjlighet kan ni istället för hjälparkursen ordna en kurs i livräddande första hjälpen som varar fyra timmar.

Kom ihåg att skriva in hjälparkursens uppgifter i hjälparräknaren .

Ytterligare information: kristiina.myllyrinne@rodakorset.fi

Nyheter

Inga nyheter just nu.

Evenemang

Inga händelser just nu.

Foruminlägg

Inga foruminlägg just nu