Rollatorrally till Pargas hembygdsmuseum

Lena Långbacka
Fotograf: Lena Långbacka
"Kaffe stund med kortfilm"
Lena Långbacka
Fotograf: Lena Långbacka
"Hembygdsmuseets nya ramp"
Röda kors-vännerna i Pargas valde att i samband med VårKultur 2018 göra en annorlunda utflykt för seniorer från Björkebo, Seniorstugan och Folkhälsanhuset. Hembygdsmuseet var målet, där det bjöds på kaffe med dopp, filmförevisning och lite musik.
 
Närmare 40 personer deltog i kulturvandringen. Av dem var 10 personer rullstolsbundna och några använde rollatorer. Det var samtidigt premiär för den nya ramp som installerats vid ingången på museibackens huvudbyggnad Ordenshemmet. – Det har länge varit tal om att det skulle behövas en ramp in till huset, men nu hade vi en konkret orsak att få det gjort, säger museiamanuens Anne Bergström-Stenbäck. Hon medger att det kändes lite nervöst innan alla var inne, men rampen klarade eldprovet galant. – Nu vet vi att den fungerar och det känns bra.
Inne i museet bjöds deltagarna på kaffe och bulle. Därefter visades två kortfilmer som berättar om Pargas lokalhistoria. Filmerna är producerade av Sydkustens landskapsförbund år 2017. I den första filmen berättar Dolly Heino om sin uppväxt i Ordenshemmet. Den andra filmen handlar om kalkbränning och visar bland annat hur man för några år sedan byggde upp en fältugn och brände kalk enligt gamla principer. Deltagarna uppskattade besöket och tyckte att programmet, som avslutades med lite musik, var lagom långt.
 
Pargas hembygdsförening firar i år sitt 90-årsjubileum och sommarens utställning i Ordenshemmet kommer att handla om Pargas och Pargasbor år 1928. I utställningen kommer också särskilda föremål som donerats under årens lopp att presenteras och med den nya rampen har tillgängligheten ökat märkbart.