Röda Korset på plats vid radhusbrand i Kimito

Mari Vehkalahti
Fotograf: Mari Vehkalahti

Ett radhus med fyra lägenheter började brinna i Kimito centrum på torsdag kväll. Röda Korset var snabbt på plats för att hjälpa de drabbade.

Det var vid 20-tiden som Frivilliga räddningstjänsten fick larm om att grunda ett nödboende för en person som drabbats av branden. Eftersom röken spred sig mot seniorboendet Solkulla i närheten av radhuset förberedde man även en evakuering av boendet. Ett evakueringscenter grundades i gymnastiksalen i Kimitonejdens skola där Röda Korset bjöd på kaffe och smörgås till de evakuerade. På plats var ungefär 35 frivilliga från Frivilliga räddningstjänsten, Kimito avdelning och Åbolands mentala stödgrupp.

Vid halv tio-tiden lättade röken och evakueringen från seniorboendet avbröts. En person som bott i radhuset fick nödboende i Brusaby. Fyra personer från det närliggande huset fick spendera natten på bäddavdelningen. Evakueringsuppdraget tog slut och de flesta frivilliga åkte hem.

En handfull frivilliga från Kimito avdelning och Frivilliga räddningstjänsten var i hjälpberedskap i Röda Korsets lokal på Engelsbyvägen 1 fram till klockan ett. Efter det kunde nödställda nå Frivilliga räddningstjänstens ordförande Tom Karell per telefon hela natten.

Hjälparbetet fortsätter under fredagen med att skaffa förnödenheter så som mat och hygienartiklar till de drabbade. På plats för att stöda de drabbade finns frivilliga från Kimito avdelning och från den Åboländska mentala stöd gruppen. För hjälparbetet används medel från Katastroffonden. De sociala myndigheterna tog över hjälparbetet på fredag eftermiddag.

Vill du bidra till Katastroffonden så att vi även i framtiden kan hjälpa människor i behov av hjälp? Läs mer om hur du donerar här!