Myndighetsövningen Ingrid

Jussi Vierimaa
Fotograf: Jussi Vierimaa
"Röda Korset jobbade tillsammans med myndigheterna på sjöräddningsövningen Ingrid i Nagu skärgård."

"Övningen en intressant lärdom för alla"

Den stora sjöräddnings- och evakueringsövningen Ingrid lockade över 200 personer till Pärnäs i Nagu för att öva evakuering och sjöräddning. Röda Korset på plats för att bistå myndigheterna.

Det är en fredag förmiddag i oktober när över200 frivilliga och myndighetspersonal samlas vid Pärnäs, Nagu för den stora sjöräddnings- och evakueringsövningen Ingrid. Scenariot för övningen är en stor olycka till havs där en förbindelsebåt börjat brinna, berättar Annalena Sjöblom beredskapschef och verksamhetsledare på Röda Korset Åbolands distrikt.

- Tio före tolv fick vi en briefing av socialjourens chef om att en förbindelsebåt brinner och räddningen är på gång, säger hon.

På plats vid det provisoriska evakueringscentret finns 52 frivilliga som för tillfället stöder socialjouren och akutvårdarna.

- Vår största uppgift är att ge mentalt stöd åt de icke skadade och förstås första hjälp och bespisning, säger Sjöblom.

Evakueringscentret finns i Röda Korsets uppblåsbara luftbågetält. Tack vare att tälten blåses upp gick det snabbt att resa dem.

- Det gick en halvtimme och så var ledningsplatsen uppe. Det gick otroligt snabbt att bygga tälten.

Syftet med övningen är att öva på samarbete myndigheter emellan och mellan frivilliga och myndigheter. I en olycka är Röda Korsets uppgift att bistå myndigheterna där det behövs och under fredagens övning fungerar samarbetet mellan myndigheterna och de frivilliga riktigt bra, säger Sjöblom.

- Vi har på förhand funderat på de frivilligas uppgifter, men från Röda Korsets del också sagt att myndigheterna kan placeras oss på andra uppgifter enligt behov. Det är en intressant lärdom, säger hon.

På övningen Ingrid deltar ungefär 70 frivilliga från Röda Korset, varav 20 agerar de drabbade. Deltagarna kommer från olika kustområden i Finland, till exempel Åland, Åboland, Österbotten och Egentliga Finland.

- Stämningen bland de frivilliga är bra. Den första ruschen var lite kaotisk, men nu är det ganska lugnt och allt löper relativt bra. Alla vet sina uppgifter och nu väntar vi på att få resten av de evakuerade i land, säger Sjöblom.

En övning av den här storleksklassen där flera myndigheter och Röda Korset samarbetar ordnas ungefär en gång vartannat år. Arbetsgruppen bakom övningen består Röda Korset i Egentliga Finland och Åboland samt Västra Finlands Sjöbevakningsenhet. Bland myndigheterna på plats i Pärnäs hittas representanter från bland annat Egentliga Finlands räddningsverk, Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, Västra Finlands polis och Egentliga Finlands socialjour.

Med på övningen är också frivilliga från de lokala sjöräddningsföreningarna, studerande på sjöfartskolan Aboa Mare samt besättningsmän från marinens kustflotta.

Övningen Ingrid pågår fram till klockan 14 och efter det blir det feedback och rivning av tälten. För fler bilder och inlägg från övningen sök på #ingrid18.