J-kort, anvisningar

På J1-kortet fyller man i avdelningens namntecknare.

I de nya stadgarna, som träder i kraft 1.1.2018 har skett en förändring från tidigare. I fortsättningen har avdelningens styrelse möjlighet att befullmäktiga inom sig två namntecknare. Här är ett utdrag från de nya stadgarna:

21 §  Namntecknare. En avdelnings namn tecknas av dess ordförande och vice ordförande tillsammans eller var för sig tillsammans med en av styrelsen inom sig befullmäktigad ledamot, avdelningens kassör eller avdelningens verksamhetsledare. Avdelningens styrelse kan inom sig befullmäktiga högst två namntecknare åt gången. 

Detta betyder att J1-korten har fått några tillägg: Verksamhetsledare för avdelningen och befullmäktigade namntecknare.

På J2-kortet har man markerat de viktigaste kontaktpersonerna med rött. Det är viktigt att alla avdelningar utser dessa kontaktpersoner samt de verksamhetsområden som de antingen redan har eller planerar att börja med. På det här viset kan man stödja och kommunicera med rätta personer. Mer information om J-korten och frivilligverksamhet får du från distriktet eller från avdelningsbyrån.

Skall avdelningen ha en Revisor eller Verksamhetsgranskare? Eftersom det har skett förändringar i både revisionslagen och i instruktionen för avdelningarna bör avdelningarna nu välja revisorer eller verksamhetsgranskare jämte suppleant på avdelningens årsmöte. När ni fyller i J1 kortet, kom ihåg att kryssa i om avdelningen valt en revisor eller verksamhetsgranskare. Mera information finns i bilagan.

Verksamhets-, utbildningstatistiken bör fyllas i under januari 2018. Statistiken är ett viktigt hjälpmedel för att följa upp, utveckla och informera om verksamheten både på lokal och på riksnivå. Därför hoppas vi att avdelningarna sänder sin statistik för år 2017 genast efter årsskiftet. För inrapportering av uppgifterna finns i avdelningsbyrån (rednet.rodakorset.fi/avdelningsbyran) en länk till ett frågeformulär. På avdelningsbyrån kan ni också printa ut enkäterna och bilagorna. Om ni inte har internet, kan ni fråga efter blanketter från ert distrikt. 

Ekonomistatistiken fylls i efter vårmötet  Sin ekonomistatistik uppger avdelningen med bifogad blankett som återsänds undertecknad till distriktsbyrån efter vårmötet.