Tapaturmien ehkäisy ystävätoiminnassa

Joonas Brandt
Fotograf: Joonas Brandt

Ystävävapaaehtoiset ovat avainasemassa kaatumisten ja kaatumisvammojen vähentämisesä omassa lähiympäristössään.

  • Ystävävapaaehtoiset voivat järjestää tapaturmainfon tai osastoillan teemalla
    "Tapaturmat ja niiden ehkäisy".
    Liitteenä PowerPoint materiaali ja ohje osastoillan järjestämiseen. Lisäksi kannattaa tutustua Turvallisia vuosia oppaaseen ja 10 keinoa kaatumisen ehkäisy -ohjeeseen. Ystävävapaaehtoiset voivat materiaalin lopussa olevien kysymysten lisäksi pohtia yhdessä: 

    - Millaisia tapaturmia ystäväasiakkaille on tapahtunut?
    - Miten ikäihmisten kaatumisen pelkoa voisi lievittää?
    - Mitä ystävävapaaehtoiset voisivat tehdä tapaturmien ehkäisemiseksi?

  • Ystävävapaaehtoinen voi viedä ystäväasiakkaalle Tarkistuslistan kaatumisen vaaratekijöistä
    Kun ystäväasiakas on täyttänyt tarkistuslistan, käydään se yhdessä vapaaehtoisen kanssa läpi kysymys kysymykseltä. Jos asiakas on vastannut yhteen tai useampaan kysymykseen ei, on suositeltavaa tarkistaa, onko jotain muutoksia, joita voitaisiin tehdä tämän turvallisuuden parantamiseksi. Jokaiselle asiakkaalle annetaan tarkistuslistan täyttämisen jälkeen Turvallisia vuosia -opas sekä 10 keinoa kaatumisten ehkäisyyn -ohje. Jos ei-vastauksia on paljon, on suositeltavaa neuvoa asiakasta menemään kaatumisvaaran kokonaisvaltaiseen arviointiin.
     
  • Ystävävapaaehtoinen voi viedä iäkkkäälle ystäväasiakkaalle Turvallisuutta käsittelevän tarkistuslistan, johon he tutustuvat yhdessä keskustellen. Tarkistuslista on kattava ja jos haluaa käydä lävitse kaikki kohdat, on suositeltavaa jakaa listan läpikäyminen 2-5 eri tapaamiskerralle. Liitteenä löytyy ohje tarkistuslistan läpikäymiseen yhdessä ystäväasiakkaan kanssa. Kodin turvallisuutta käsitteleviä tarkistuslistoja on tehty myös lapsiperheille, kaikki tarkistuslistat löytyy täältä.
  • Ystävävapaaehtoinen voi viedä ystäväasiakkaalle Osaatko auttaa? selkosuomeksi -opasta ja kannustaa ystäväasiakasta ensiaputaitojen harjoittamiseen. Vinkki: Osasto voi järjestää Auttajakurssin, jonne ystävät voivat tulla yhdessä ystäväasiakkaiden kanssa.