Hungerdagen startar i Åboland – allas hjälp behövs

På torsdag går startskottet för årets Hungerdaginsamling som pågår till och med lördag 28.9 2019. Välkommen att delta i något av avdelningarnas hungerdagsevenemang.

Hungerdagen är Finlands Röda Kors största årliga insamling då vi samlar in obundna medel till Katastroffonden. Pengarna används till att hjälpa offer för katastrofer och konflikter i Finland och utomlands.

Nytt för i år är att Pargas avdelning utmanat lunchserveringar att delta i insamling genom att donera en viss summa för någon utvald portion under Hungerdagen. Café Axo och Mat Malmen ställer upp, berättar Jeanette Laaksonen, ordförande i Pargas avdelning.

– Några har redan nu nappat på och vi väntar fortfarande på svar av några till. Det är fritt fram för matställena att välja hur de vill delta, säger Laaksonen.

Insamlare hittar du i Åbo utanför Delikatessen, i Hansa och vid Aura å. I Pargas finns insamlare utanför Reimari, M-Market och Tokmanni. Insamlare finns också på färjorna mellan Pargas och Nagu, Norrby hamn i Iniö och i Kimito.

Skolelever är aktivt med i årets Hungerdagsinsamling i Dragsfjärd, Pargas, Åbo, Houtskär, Iniö, Västanfjärd och Kimito.

Traditionell sopplunch blir det i Kimito avdelnings lokal på fredag kl. 11 framåt. Även i Västanfjärd säljs rotmos, limpor och annat hemlagat så långt lager räcker utanför Knallis i Lammala och F.d Samtjänst i Nivelax under på fredag från och med kl. 15. I Korpo församlingshemmet finns det ärtsoppa på fredag kl. 11-14. På lördagen säljs soppa i Vesterlid i Houtskär.

Medel som samlas in under Hungerdagen går till Röda Korsets katastroffond. Med hjälp av medel från katastroffonden har Finlands Röda Kors skickat hjälp till orkandrabbade Bahamas där förödelsen är stor. Tack vare katastroffonden kan Röda Korset också hjälpa offer för bränder i Finland och människor som utsatts konflikter ute i världen. Jonathan Nygård från Åbo är biståndsarbetare för Röda Korset och har i sina internationella uppdrag sett hur pengarna används i praktiken.

- Jag har själv sett hur katastroffondens pengar hjälper drabbade här i Finland och ute i världen. Det att jag har haft möjligheten att vittna hur de utsatta har fått hjälp har en stor inverkan på varför jag arbetar med biståndsarbete, säger Nygård.

Alla intresserade är välkomna att delta som insamlare. Inga förhandskunskaper krävs, och som insamlare bestämmer du själv hur och hur länge du vill samla in. Du kan anmäla dig som insamlare på Hungerdagen.fi eller besöka någon av avdelningarnas insamlingspunkter i Åbo, Pargas eller Kimito.

Så här kan du ge ett bidrag:

  • Som kontanter i en insamlingsbössa 
  • Med MobilePay till nummer 10900
  • Genom att skicka textmeddelandet SPR till nummer 16499 (15 €/meddelande) 
  • På nätet på hungerdagen.fi 
  • Direkt till Katastroffondens kontonummer FI52 5000 0120 4156 73, referens 451021546529