Finlands första första hjälpen-ambassadörer finns i St Olofsskolan

Elever lär elever grundläggande första hjälpen. En livsviktig kunskap, säger de nya ambassadörerna.

Det är ett glatt gäng nior från S:t Olofsskolan som avslutar hjälparskolningens andra del i Kårens festsal i Åbo. Under två tillfällen har de lärt sig grunderna i första hjälpen och nu är de redo att föra kunskapen vidare till eleverna i årskurs åtta. Ledare för utbildningen har varit Marjatta Alakahri från Röda Korset Åbolands distrikt och Tove Johansson från Åbo svenska avdelning.

Första hjälpen-ambassadörerna är de första i sitt slag. Efter kursen kommer ambassadörerna att i grupp lära ut första hjälpen till andra elever. Varje ambassadörsgrupp får en ryggsäck med övningar och material att använda sig av. I ryggsäcken finns bland annat en första hjälpen-manual, elastiska förband, mitella och rymdlakan. Övningarna handlar bland annat om hur man gör när man stukat foten eller handleden, vid blödningar och hur man lägger någon i stabilt sidoläge. Eleverna får också lära sig hur man använder 112-appen och vad som ska finnas i första hjälpen-väskan.

Frank Sibelius och Jonathan Lehtonen är nöjda med att kalla sig ambassadörer.

Frank Sibelius och Jonathan Lehtonen är nöjda över att kunna kalla sig ambassadörer

När niorna går ut skolan går ambassadörstiteln vidare till nästa årskurs. 

Frank Sibelius från 9b och Jonathan Lehtonen från 9d är mycket nöjda med kursens upplägg och glada att kunna kalla sig ambassadörer.

- Vi har tidigare gått en kortkurs i första hjälpen och det var roligt. Vi ville utveckla våra kunskaper, säger Sibelius.

- Det här var en ypperlig chans, säger Lehtonen.

Läs mer om första hjälpen-ambassadörerna i nästa Här&Nu som kommer i månadsskiftet januari-februari.

Mer information:

Marjatta Alakahri, Hälsovårdsplanerare, marjatta.alakahri@redcross.fi, 040 702 0510

Kim Johansson, studiehandledare, kim.johansson@turku.fi, 050 572 1415