Röda Korset vill minska ensamheten – Fler vänner behövs

Joonas Brandt
Fotograf: Joonas Brandt

Röda Korset söker nya frivilliga vänner. En enda positiv människorelation kan räcka för att bryta ensamhetsspiralen. 

Varje vecka sätter Röda Korsets frivilliga vänner guldkant på många människors vardag. Nu söker vi fler frivilliga som vill delta i arbetet med att minska ensamheten i Åboland.

Vänverksamheten är avsedd för alla; såväl unga som äldre, studerande, familjer, ensamstående, män och kvinnor kan bli en frivillig vän.

– Som vän kan du promenera, gå på kaffe, prata eller besöka biblioteket. Vännen är framför allt någon som lyssnar och som man kan prata med, säger Siw Karlsson vid Åbolands distrikt.

Vändagen till ära ordnar Röda Korsets avdelningar i Åbo, Pargas och Kimito öppet hus och vändagscafé den 14 februari. På evenemangen kan du bekanta dig med vänverksamheten eller så kan du bara komma och dricka en kopp kaffe.

I till exempel Houtskär, Hitis och Västanfjärd ordnar Röda Korsets frivilliga vändagsjippon för de boende på lokala serviceboenden.

Som en del av Röda Korsets vändagskampanj ordnas ett flertal grundkurser i vänverksamhet för nya frivilliga. Grundkurserna ordnas i Åbo och Kimito den 27 februari och i Pargas den 10 mars. En finskspråkig vänkurs ordnas i Pargas den 19 februari. Mer info och anmälning hittar du på Röda Korsets hemsida: https://rednet.rodakorset.fi/aboland

 

Vändagen firas i hela Åboland

  • 13.2 Västanfjärd: Kaffe med vändagstårta, godis och tulpaner för Silverbackens klienter och terapigruppen. Musikprogram.
  • 13.2 Hitis: Bingo och fastlagsbulle med kaffe på Solglimten.
  • 16.2 Korpo:Vändagsfesti församlingshemmet. Gudstjänst kl 14. Efter gudstjänsten står vännerna för kaffe med salt och sött i församlinghemmet. Musik med Anton Nervander från Västanfjärd och lotteri.
  • 14.2 Åbo:Vändagscafé kl. 12-15 på Luckan i Åbo Auragatan 1 H Gillesgården. Bekanta dig med verksamheten. Ärtsoppa, kaffe med dopp.
  • 14.2 Pargas:Vändagscafé kl 13-16.00 på Humana, Strandvägen 16 i Pargas. Lotteri.
  • 14.2 Houtskär:Vänfest på Fridhem kl 13.30 tillsammans med personal och pensionärsföreningen.
  • 14.2 Nagu:Kaffe, kaka och musikprogram för boende på Grannas och Furubo. Röda Korset bjuder på kaka. Vännerna dukar och serverar.
  • 14.2 Kimito:Öppet hus med kaffebjudning kl 13-15 i Röda Korslokalen, Engelsbyvägen 1, Kimito. Nya intresserade av Röda Korsets verksamhet välkomna!
  • 14.2 Dragsfjärd: Kaffe med sång på Hannahemmet och Dahliahemmet.

 

Mer information:

Siw Karlsson, Åbolands distrikt, 0407712820, siw.karlsson@redcross.fi

Rebecca Börman, Åbolands distrikt, 0401721493, rebecca.borman@redcross.fi