KORONAPANDEMIA

SPR Turun osaston arkisto
Fotograf: SPR Turun osaston arkisto
Tältä sivulta löydät tietoa Punaisen Ristin toiminnasta Turun kaupungin alueella koronapandemian aikana. Sivua päivitetään tilanteen muuttuessa.
*päivitetty 15.2.2021*
 
 

MITEN VOIN AUTTAA?

TURUN KAUPUNGIN VÄESTÖN ROKOTUKSISSA AVUSTAMINEN
Turun kaupunki on pyytänyt Punaiselta Ristiltä apua koronarokotuksissa. Massarokotukset alkoivat viikolla 6 Turun Messukeskuksessa ja laajenevat tulevina viikkoina huomattavasti. Tehtävää vapaaehtoisille tulee olemaan koko kevääksi. Vapaaehtoisille on suunniteltu roolia rokotettavien ohjauksessa ja neuvonnassa sekä jälkitarkkailussa avustamisessa. Yksi työvuoro kestää noin 3 tuntia, ja tällä hetkellä työvuoroja on kello 9.00-16.00 välisenä aikana. Vapaaehtoiset saavat perehdytyksen tehtävään.
Ilmoittaudu mukaan rokotusten avustajaksi klikkaamalla tätä linkkiä!

IKÄIHMISTEN TAVOITTELU PUHELIMITSE
Tällä hetkellä teemme yhteistyössä Turun kaupungin kanssa puhelimitse yli 70-vuotiaiden ikäihmisten tavoittelua hyvinvoinnin varmistamiseksi
.
Puheluiden tarkoituksena on mm. tiedustella ikäihmisiltä heidän vointiaan sekä mahdollista palvelujen tarvetta. Kaikille soittotoimintaan osallistujille vapaaehtoisille järjestetään koulutus tehtävään. Puhelut tehdään tällä hetkellä vapaaehtoisten omilla puhelimilla, ja soittajan numero piilotetaan puhelun ajaksi.
Soittotoiminta on ollut käynnissä viime syksystä asti. Olemme tavoittaneet hyvin kaupunkilaisia, ja saamamme palaute on ollut erittäin positiivista. Järjestämme seuraavan koulutuksen soittotoiminnasta 18.2.2021 klo 14–16 Teams-etäkokouksena. Mikäli tämä koulutus ei sovi kalenteriisi, ilmoittaudu silti mukaan, sillä uusia koulutuksia järjestetään tasaisin väliajoin! Ilmoittaudu mukaan klikkaamalla tätä linkkiä!
 
LÄHDE TURUN TÄRKEIMMÄLLE PÄIVÄKÄVELYLLE
Turun tärkeimmällä päiväkävelyllä tehdään hyvää koko yhteisölle ja jaetaan koronatietoa samalla kun kohotetaan omaa kuntoa ja saadaan raitista ilmaa. Punainen Risti on velvollinen auttamaan viranomaisia tarvittaessa, ja sitä tehtävää mekin nyt täytämme Turun osastossa. Turun kaupunki on pyytänyt meiltä apua koronatiedon jakamisessa kaupunkilaisille, ja me luonnollisesti autamme.
Osallistu sinäkin auttamisen ketjuun ja ilmoittaudu mukaan Turun tärkeimmälle päiväkävelylle. Saat kaiken tarvittavan materiaalin ja yksityiskohtaiset ohjeet Turun osastolta, Kauppiaskatu 12 A, 2. kerros. Turun tärkeimpiä päiväkävelyitä järjestetään tiistaisin ja torstaisin klo 11–14 välisenä aikana. Reippailu Suomen upeimmassa kaupungissa voi kestää vaikkapa tunnin tai kaksi, ihan sinun oman aikataulusi mukaan. Ja kävely on luonnollisesti hauskempaa hyvässä seurassa, joten ota mukaan oma kaverisi tai tutustu aivan uuteen SPR-tuttavaan.
Varaa oma päiväkävelysi: Arkisin klo 10–14 puh. 046 920 4142 tai ystavatoiminta(at)sprturku.fi
 
SAATTAJATOIMINTA
Turun osaston perusvapaaehtoistyötä on saatot, joissa vapaaehtoinen lähtee ikäihmisen tueksi ja turvaksi asiointireissulle esimerkiksi laboratorioon tai lääkäriin. Monet Turun osaston saattajavapaaehtoiset ovat itse ns. riskiryhmää, joten nyt mukaan kaivataan nuorempia vapaaehtoisia, jotka voivat päiväsaikaan lähteä saattoavuksi! Vapaaehtoistyö sopii hyvin vuorotyöläiselle, opiskelijalle tai kenelle tahansa joka pystyy päivällä irrottautumaan vapaaehtoistyöhön.
HUOM! Ilmoittaudu tähän tehtävään poikkeuksellisesti mukaan sähköpostilla ystavatoiminta(at)sprturku.fi tai soittamalla 046 920 4142. Et voi ilmoittautua muihin vapaaehtoistehtäviin tämän osoitteen/puhelinnumeron kautta, vaan käytä alla olevaa ilmoittautumislinkkiä.
 
ETÄLÄKSYHELPPI
Etäläksyhelpissä vapaaehtoiset auttavat alakoululaisia läksyjen teossa verkon välityksellä. Etuna on mahdollisuus tehdä vapaaehtoistyötä kotoa käsin. Vapaaehtoiset koulutetaan tehtävään ja käytössä olevan alustan käyttöön. Läksyhelppi-vapaaehtoisena pääset olemaan turvallinen aikuinen koululaiselle! Tehtävässä toimitaan aina parin kanssa.
 
ILMOITTAUDU MUKAAN!
Voit ilmoittautua mukaan vapaaehtoiseksi korona-ajan avustustehtäviin klikkaamalla tätä linkkiä
(avautuu uuteen ikkunaan) ja täyttämällä avautuvan lomakkeen.
Jos olet jo aiemmin ilmoittautunut vapaaehtoiseksi ja haluat nyt muokata ilmoittautumistasi, käy muokkaamassa tietoja saamasi henkilökohtaisen Lyyti-linkin kautta! Voit myös jättää lomakkeen kautta avoimen ilmoittautumisen mahdollisiin tuleviin avustustehtäviin.
 
***
 
Mahdollisiin tehtäviin osallistuminen on vapaaehtoista. Osallistumishetkellä jokaisen on oltava täysin oireeton erilaisista flunssaoireista. Et voi osallistua fyysiseen toimintaan, mikäli olet saapunut ulkomaanmatkalta alle 14 vuorokauden kuluessa tai olet ollut lähikontaktissa epäillyn koronavirustapauksen kanssa.
 
Suomen Punainen Risti organisoi viranomaisilta tulevia avustustoimien pyyntöjä koronaviruspandemian aikana.
 
***
 
TAUSTATIETOA PUNAISEN RISTIN AVUSTUSTOIMINNASTA
 

Koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa Punainen Risti koordinoi järjestöjen ja spontaanien vapaaehtoisten tehtäviä koko Varsinais-Suomessa. Koordinaatiovastuu perustuu vuonna 2014 Sosiaali- ja terveysministeriön ja SPR:n solmimaan sopimukseen yhteiskunnan häiriötilanteisiin liittyvästä varautumista koskevasta yhteistyöstä. Sisäministeriö ja SPR ovat sopineet vastaavasta yhteistyöstä vuonna 2018.

Suomen Punaisella Ristillä on erilaisia paikallisia ja seutukunnallisia vapaaehtoisryhmiä ja se koordinoi Vapaaehtoista pelastuspalvelua (Vapepa) sekä sen vapaaehtoisia hälytysryhmiä. SPR koordinoi häiriötilanteessa myös muita sosiaali- ja terveydenhuoltoviranomaisten tukena toimivia vapaaehtoisryhmiä. Paikallisesti asiasta voidaan sopia tarkemmin. Sopimusten mukaan vapaaehtoisryhmät voivat olla tukemassa kuntaa silloin, kun kunta järjestää asiointipalveluja riskiryhmille kunnassaan.

***

TIETOA KORONAVIRUKSESTA

Ajankohtaista tietoa koronapandemiasta löydät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.