Ohjeita vapaaehtoistoimintaan koronatilanteessa

Huom! Katso ajankohtaiset, päivittyvät suositukset täältä:
 
 
Länsi-Suomen piiri suosittelee osastoja rajaamaan toimintaa seuraavasti keväällä 2020:
 
1) Suosittelemme keskeyttämään vapaaehtoisten ystävien tekemät vierailut palveluasumisen yksiköissä / vastaavissa paikoissa sekä ystäväasiakkaiden kodeissa 31.5.2020 asti. Peruuntumisista tulee ilmoittaa jokaiselle ystäväasiakkaalle henkilökohtaisesti puhelimitse. Ystävään suositellaan pitämään puhelimitse yhteyttä mahdollisuuksien mukaan vierailutauon aikana. Aikaisemmassa ystävätoiminnan kirjeessä (läh. osastojen ystävätoiminnan vastuuhenkilöille sähköpostilla 12.3.2020) annetut ohjeet koronavirustilanteesta huolestuneen ystäväasiakkaan tukemiseksi ovat toimivia myös puhelimitse yhteydenpidossa.
 
2) Suosittelemme perumaan myös muut osastojen vapaaehtoisille järjestämät tilaisuudet, kuten koulutukset ja ryhmien kokoontumiset 31.5.2020 asti. Kannustamme kuitenkin etsimään uusia tapoja toteuttaa toimintaryhmien ja muiden ryhmien kokoontumisia etätyöskentelyvälineillä. Vinkkejä etätoimintaan löydät täältä.
 
3) Osastojen kevätkokouksia ei suositella pidettäväksi tässä tilanteessa kasvotusten. Osaston kevätkokous voidaan siirtää pidettäväksi myöhemmin tai se voidaan pitää sähköisenä. Piiri tukee päätöksen tekemisessä. Tärkeintä on huolehtia kaikkien turvallisuudesta. Piirin vuosikokous voidaan myös pitää sähköisenä tai siirtää toukokuun loppuun/kesäkuun alkuun. Kummassakin tapauksessa äänestykset voidaan järjestää joko avoimina tai viiveellä kirjeitse postitse.
 
Keskustoimisto on avannut valtakunnallisen Korona 2020 -sivuston vapaaehtoisille:
 
Korona 2020 -sivulle on koottu kaikki ohjeet mm. asiointiavun järjestämiseen sekä turvallisuuteen ja hygieniaan liittyen.
 
Ohje ystävävapaaehtoisille asiointiavusta korona-aikana
Ystävätoiminnan vapaaehtoisilla on ollut selkeä ohjeistus, että vapaaehtoisemme eivät missään tilanteessa käsittele asiakkaan rahaa. Nyt olemme poikkeustilanteessa, jossa meidän on tarkasteltava myös omia rajojamme turvataksemme kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien ystäväasiakkaidemme tukeminen. Olemme päivittäneet tähän tilanteeseen poikkeusohjeen sekä laatineet valmiin lomakkeen tilanteeseen, jossa rahaa joudutaan käsittelemään. Ks. tarkemmat ohjeet asiointiavun järjestämiseen täältä.
 
Lisäksi muutama tarkennus ruoka-apuun liittyen:
Tulossa olevat EU-toimitukset kannattaa ottaa vastaan ja etsiä paikkakunnalta säilytyspaikka, jos ei mahdollista jakaa heti. Ruokaa kannattaa jakaa kasseina. Kassien pakkaamisessa noudatetaan samoja hygieniaohjeita kuten yleensäkin: ruokatarvikkeiden käsittelyyn tai jakoon ei osallistuta flunssaoireisena ja ruokatarvikkeita käsiteltäessä noudatetaan tehostettua käsihygieniaa sekä käytetään suojakäsineitä. Jonotusta tulee välttää ja miettiä voisiko jakelua hajauttaa eri paikkoihin tai eri alueilla asuville eri aikaan. Ruuan jakotilanteessa pyritään noudattamaan ohjeita riittävän fyysisen etäisyyden ylläpitämisestä. Yhteisölliset ruokailut suositellaan perumaan. Jos mahdollista, ruokakasseja kannattaa toimittaa sovittuina aikoina asiakkaiden oven taakse. Ks. tarkemmat ohjeet ruoka-avun järjestämiseen koronatilanteen aikana täältä.