Luovia ongelmanratkaisuja kriisin keskellä: näin luotiin Nuorten olohuone verkkoon

Hei kaikki!

Olemme iloinen ja innokas porukka nuoria (sekä ei enää ihan niin nuoria) Punaisen Ristin vapaaehtoisia, opiskelijoita ja työntekijöitä Vantaan Nuorten turvatalolta. Normaalisti me kohtaamme nuoria ja heidän lähiyhteisöjään turvatalon seinien ulkopuolella, kohtaamiskahviloissa ja tapahtumissa (ks. linkki https://rednet.punainenristi.fi/node/55157). Tarkoituksenamme on lisätä nuorten ja heidän läheistensä hyvinvointia, edesauttaa nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia, sekä tarjota helppo väylä tulla mukaan Punaisen Ristin toimintaan.  Vielä maaliskuun alussa mainostimme kohtaamiskahviloitamme "Tervetuloa maksuttomaan kohtaamiskahvilaamme juttelemaan, osallistumaan, sekä ideoimaan teemailtoja ja toimintaa kanssamme!”  …Sitten tuli korona ja ennen kuin huomasimmekaan kohtaamiskahvilamme jäivät tauolle.

 

Luovia ongelmanratkaisuja kriisin keskellä: näin luotiin Nuorten olohuone verkkoon

”Koronan myötä koko maailma tuntui siirtyvän nettiin, ja sähköisten kohtaamiskanavien merkitys kasvoi entisestään. 18.3.2020 Sain puhelun Pekalta, meidän Vantaan talon johtajalta. Pekka oli miettinyt

kohtaamiskahviloiden siirtämistä nettiin. Minusta ajatus kuulosti hyvältä,

ja siitä se ajatus sitten lähti: mitäs jos kohtaamiskahvilamme olisikin verkossa?”

koordinaattori Sara Petersen-Jessen, SPR Nuorten turvatalo Vantaa

 

Hyvä pöhinä

Aloitimme kokoamalla suunnitteluryhmän Punaisen Ristin Nuorten turvatalon kohtaamiskahviloiden vapaaehtoisista, harjoittelijoista ja työntekijöistä. Ryhmässä alkoi heti hyvä pöhinä. Keskusteltiin eri alustoista ja vertailtiin käytettävyyttä. Alunperin videopeliyhteisölle suunniteltu, Discord, herätti paljon keskustelua.

 

Viime vuoden heinäkuussa Discordissa kerrottiin olevan yli 250 miljoonaa rekisteröityä käyttäjää,

 joten pienestä alustasta ei voi puhua. Tästä oli hyötyä, kun me mietittiin,

mitä alustaa käyttäen virtuaalikahvilan perustaminen olisi kannattavinta.”

Hannele, Nuorten olohuone - kanavan Discordiin luonut sosionomiopiskelija ja turvatalon työharjoittelija

 

Discord nousikin nopeasti monen suosikiksi. Alusta tuntui olevan suosittu myös nuorten keskuudessa, ja uusienkin käyttäjien olisi helppo päästä kanavalle mukaan pelkästään kutsulinkkiä klikkaamalla, niinpä päädyimme avaamaan virtuaalisen kohtaamiskahvilan juuri Discordiin.

 

”kaikista hienointahan tässä on se kohtaamisen mahdollisuus

ja se että mennään sinne missä nuoria oikeesti on”

Emilia, Nuorten olohuone -toiminnan vapaaehtoinen

Nimeksi tuli Nuorten olohuone

Myyrmäen kohtaamiskahvilastamme Nuorten olohuoneeseen vapaaehtoiseksi siirtynyt Kristiina on ylpeä siitä, kuinka nopeasti Nuorten olohuone saatiin lopulta käyntiin. 25.3.2020 avattu Nuorten olohuone vastaa pitkälti aiempia kohtaamiskahviloita. Siellä on mahdollisuus tavata uusia ihmisiä, jutella muiden nuorten kanssa, sekä osallistua ja suunnitella ohjelmaa, ja jopa erilaisia kilpailuja palkintoineen.

 

 

”Tulin mukaan Nuorten Olkkariin vähän myöhäisemmässä vaiheessa tekemään joustavaa työharjoittelua.

Nuorten Olkkarissa innostaa ajatus siitä, että nuoret voivat tulla juttelemaan mistä vaan

turvallisen aikuisen kanssa fyysisen tapaamistilan puuttuessa poikkeustilassa.

On loistavaa, että sekä nuoret, että vapaaehtoiset voivat vaikuttaa olkkarin tapahtumiin ja sisältöön,

 ja toivonkin että jatkossa pystymme tavoittamaan useampia nuoria

ja saamme heidät runsain joukoin mukaan tuottamaan sisältöä. :) ”

Heini, ensimmäisen vuoden opiskelija

Laurea Ammattikorkeakoulun englanninkieliseltä Social Services-linjalta

Nuorten olohuoneen tarkoituksena on myös, että lapset ja nuoret voisivat tulla omina itsenään keskustelemaan turvallisten aikuisten kanssa. Siksi Nuorten olohuoneesta löytää aina myös moderaattorin, kuuntelevan ja luotettavan aikuisen, joka osaa myös tarvittaessa ohjata eteenpäin esimerkiksi turvatalolle, tai Sekasin-chattiin.

 

Nuorten olohuoneen moderaattoreina toimivat vapaaehtoiset ja työharjoittelijat, joiden avuksi on valjastettu myös virtuaalibotti, sekä turvatalon työntekijöitä. Botit ja moderaattorit valvovat Nuorten olohuoneessa myös esimerkiksi kielenkäyttöä, estävät kiusaamista, ja poistavat viestejä, jotka eivät palvele kanavan tarkoitusta. Kiusaamista ja syrjintää ennaltaehkäisemään kanavalle luotiin myös Punaisen Ristin periaatteisiin nojaavia toimintaohjeita. Apuna käytettiin Tikkurilan kohtaamiskahvilassa nuorten itsensä luomia sääntöjä. (kuva)

 

”Tavoitteenamme on luoda merkityksellistä toimintaa,

joka tulee jatkamaan kauan Koronan jälkeenkin.”

Hannele

 

 

Tulevaisuus

Muutamassa viikossa olemme tavoittaneet jo yli 20 nuorta, vaikka toimintaa ja sen markkinointia kehitetään yhä kovaa kyytiä. Kristiina, Nuorten olohuoneen luomisessa alusta alkaen mukana ollut vapaaehtoinen kertoo pitävänsä Nuorten olohuoneen olemassaoloa todella tärkeänä, jopa korvaamattomana niille, joilla ei ole ketään kenelle puhua, ja että on hienoa kuinka olemme onnistuneet luomaan mahdollisuuden tähän. Kristiina jatkaa myös: “Olisi kiva, jos toimintaa pystyisi jatkamaan koronan jälkeenkin”. Kristiina ei ole toiveensa kanssa yksin. Kohtaamiskahvilatoimintamme on tullut verkkoon jäädäkseen, samoin etänä toteutettava vapaaehtoisuus. Nyt on enää kyse siitä millaiseksi sen yhdessä kehitämme. "Tervetuloa siis maksuttomaan kohtaamiskahvilaamme juttelemaan, osallistumaan, sekä ideoimaan teemailtoja ja toimintaa kanssamme!

 

Terveisin Heini, Hannele, Kristiina ja Sara sekä porukka nuoria (sekä ei enää ihan niin nuoria) Punaisen Ristin vapaaehtoisia, opiskelijoita ja työntekijöitä Vantaan Nuorten turvatalolta.