Pengarna går dit hjälpen behövs

Ville Palonen
Fotograf: Ville Palonen

Under dessa svåra tider är det kanske ännu viktigare att donera pengar till Röda Korset under Hungerdagen. Pengarna far direkt till Röda Korsets Katastroffond, och därifrån kan de delas ut till de som behöver dem mest. Ute i världen hjälper nu Röda Korsets frivilliga bland annat med att informera om coronaviruset och hur det bekämpas. Eftersom 40% av alla människor i världen inte har tillgång till att tvätta sina händer med rent vatten, är de frivilliga med och delar ut hygienprodukter och bygger stationer för handtvätt. 

 

Ett annat exempel på var pengarna och hjälpen behövs är i Libanon, efter den förödande explosionen i Beirut. Finlands Röda Kors biståndsarbete i Libanon fokuserar på människors grundläggande behov, såsom rent vatten, hygien och mat. Finlands Röda Kors har bistått hjälparbetet med 100 000 euro. 

 

Stor hjälp behövs även i Södra Afrika, där över 45 miljoner människor lider av allvarlig livsmedelsbrist. Där är hjälp i form av kontanter av stor vikt, eftersom det gör att de fattiga människorna där kan köpa mat åt sig och sina familjer. En bidragande orsak till matbristen är klimatförändringen. Jordbruksskördarna har försämrats avsevärt. I t.ex. Swaziland fick man senast en ordentlig skörd år 2014. 

 

Allt detta kan genomföras tack vare pengar från Katastroffonden. Utöver hjälp utomlands, går pengar från Katastroffonden även till behövande i Finland, t.ex. för att hjälpa brandoffer i Finland och till att upprätthålla hjälpberedskapen för olyckor.

 

Genom donationer under Hungerdagen hjälper du de som är mest utsatta. 

 

Några exempel på vad som fås med pengarna ute i världen:

  • 1,20 €: tvål för en familj på ett flyktingläger.

  • 3,80 €: mat till 3 dagar för en familj som lider av matbrist.

  • 10 €: en liten köksträdgårdsodling för en familj för att säkra ett mångsidigt och självförsörjande födointag på områden som drabbas av torka.

 

Länk till webbinsamlingen: https://oma.punainenristi.fi/nalkapaiva-kerays-2020/8-9065 

Mobilepay nummer: 90643