Laura Musta

Namn

Laura Musta

 

Avdelning och distrikt inom Röda Korset

Berghäll-Kottby avdelning, Helsingfors och Nylands distrikt

 

Jag ställer upp som kandidat till

Ordförande

 

Varför vill du vara med i ungdomskommittén?                   

Jag upplever att den riksomfattande ungdomskommittén är det bästa stället att vara med och påverka så att de punkter i den nya verksamhetsstrategin som rör ungdomar genomförs och den nya ungdomsstrategin praktiseras i distrikt och avdelningar. Jag tycker båda strategierna är lysande och främjar just de saker jag själv vill främja i organisationen.

Jag tror också att det med tanke på den riksomfattande ungdomskommitténs slagkraft är viktigt att den har en fast och fungerande kontakt med organisationens styrelse. Som vice ordförande i styrelsen kunde jag verka som en länk mellan den riksomfattande ungdomskommittén och styrelsen.

 

Hurudan erfarenhet har du av Röda Korsets verksamhet?

Jag har verkat som frivillig i Röda Korset i nästan 15 år. Jag började inom läger- och klubbverksamheten där jag först var deltagare, sedan läger- och klubbledare, chef och till slut ungdomsutbildare.

Jag har också varit med som förtroendevald på olika nivåer i organisationen, bl.a. i avdelningsstyrelser, i olika arbetsgrupper och i den riksomfattande ungdomskommittén både som medlem och vice ordförande.

I den internationella verksamheten har jag varit med som ungdomsdelegat och deltagit i flera internationella utbildningar och läger. Jag har också via EVS-programmet varit ett år som frivillig i Storbritanniens Röda Kors.

Under de här åren har jag också hunnit prova på många andra verksamhetsformer bl.a. i förstahjälpsgrupper och som frivillig i de ungas skyddshus. Jag har gått utbildningar inom humanitär rätt och mentalt stöd. Dessutom har jag lärt mig om mångkulturell verksamhet och verksamhet i flyktingförläggningar, både som frivillig och tidigare också som anställd av Röda Korset vid en flyktingförläggning.

 

Har du deltagit i frivilligverksamhet i andra organisationer? Vad betyder frivilligverksamhet för dig?

Jag jobbar också som frivillig i David Livingstone-sällskapet, Retkipaikka Ry och Global Clinic, som erbjuder hälsovårdstjänster för papperslösa.

Frivilligverksamhet betyder för mig ett sätt att påverka min närmiljö och främja sådant som jag upplever viktigt i samhället. Det är en kär hobby där jag får lära mig nya saker, utveckla mig själv, lära känna nya människor och utnyttja mitt kunnande för att hjälpa andra på meningsfulla sätt.

 

Ungdomskommittén arbetar som en grupp. Hurdan är du som teammedlem?                         

Som teammedlem är jag uppmuntrande och effektiv och tar andra i beaktande. Jag lyssnar och försöker förstå olika synpunkter innan jag bildar mig en åsikt. Jag blir lätt entusiastisk och entusiasmerar också andra. Konkretion är viktig för mig och jag är ofta den första i teamet att börja skriva ner konkreta steg för att nå ett mål. I team och särskilt som ordförande försöker jag beakta alla teammedlemmar med sina olika bakgrunder och styrkor och strävar till att stöda var och en i att delta och påverka.

 

Varför borde du väljas till medlem i ungdomskommittén, ordförande eller vice ordförande?

Jag borde väljas till ordförande i den riksomfattande ungdomskommittén för att jag vill se till att den nya ungdomsstrategin och den nya verksamhetsstrategin följs i praktiken. Jag tror också att mina omfattande nätverk, min samarbetsförmåga och mitt gedigna kunnande inom förtroendeverksamhet, i fråga om både planering, genomförande och bedömning, gör mig lämplig som ordförande i den riksomfattande ungdomskommittén.

                         

Hur tycker du att Röda Korset under kommande år kunde stödja ungdomars livshantering, välbefinnande, hälsa och delaktighet?             

Jag tycker att Röda Korsets viktigaste uppgift är att erbjuda ungdomar möjligheter att påverka och meningsfull verksamhet. Genom verksamheten kan vi främja ungas livshantering, välbefinnande, hälsa och delaktighet. Det betyder olika saker för olika unga, så verksamheten måste svara på lokala behov och kunna anpassas till olika situationer. Röda Korsets verksamhet borde erbjuda de unga upplevelser av att lyckas och en känsla av att de kan påverka saker i sitt liv, sin närmaste omgivning och också i större skala. Samarbete mellan olika aktörer är viktigt för att vi ska nå de unga och hitta lämpliga verksamhetsformer för alla. När det gäller att främja de ungas välbefinnande är det avgörande att vi identifierar de unga både som hjälpbehövande till exempel i skyddshusen och som hjälpgivare och aktiva medverkande och att vi hittar ett eget sätt för var och en att vara en del av organisationen.

 

Hur får man ungdomar att bli en del av organisationens helhetsberedskap?                

Genom att stärka olika verksamhetsgruppers beredskap att ta med nya unga och genom att satsa resurser just på att nå och rekrytera unga frivilliga. Tröskeln ska vara låg; det ska gå lätt att komma med i verksamheten.

 

Hur kan du påverka lokala och globala fenomen?              

Jag tycker frivilligarbete är ett utmärkt sätt att påverka lokala och globala fenomen. Genom Röda Korsets verksamhet har jag och andra unga möjlighet att handla och påverka både lokalt på vår hemort, i hemlandet och också på det internationella fältet som en del av Röda Korsets och Röda Halvmånens enorma nätverk av frivilliga - en röst som hörs jorden runt. Vi kan påverka lokala och globala fenomen genom aktiv kommunikation, genom vad vi gör, genom att modigt ta ställning och genom att verka för sådant vi anser viktigt och genom att vara ett exempel för andra.

 

Se också

Instagram och twitter: @laurammus
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/lauramusta/