Enni Järvinen

Namn

Enni Järvinen

 

Avdelning och distrikt inom Röda Korset

Tammerfors avdelning, Tavastlands distrikt

 

Jag ställer upp som kandidat till

Medlem

 

Varför vill du vara med i ungdomskommittén?                   

Jag har mycket erfarenhet av Röda Korsets ungdomsverksamhet och upplever att jag har perspektiv på vad lyckad ungdomsverksamhet kräver och hur den kan utvecklas. Ungdomsverksamheten är viktig för mig och jag är ivrig att få utveckla den på riksomfattande nivå tillsammans med andra unga. Den riksomfattande ungdomskommittén har verkligen möjligheter att påverka verksamheten och också möjlighet att inspirera avdelningarna och distrikten i utvecklingen av ungdomsverksamheten.

 

Hurudan erfarenhet har du av Röda Korsets verksamhet?

Jag har varit med länge i Röda Korsets ungdomsverksamhet. Jag började för cirka 8 år sedan. Jag har varit aktiv på både avdelnings- och distriktsnivå i olika uppgifter. I avdelningen har jag varit med i Tammerfors avdelnings ungdomskommitté, ordnat evenemang för unga och i flera år varit ledare i en Reddie Kids-klubb. Via distriktet har jag varit ledare på flera barnläger (Bestis) och ett år lägerchef. Jag har också varit ungdomsutbildare. Under åren har jag fått mycket erfarenhet av olika former av ungdomsverksamhet.

 

Har du deltagit i frivilligverksamhet i andra organisationer? Vad betyder frivilligverksamhet för dig?  

Jag har varit med i ämnesorganisationen Popsi ry:s styrelse i två perioder, men för övrigt har min frivilligverksamhet varit närmast i Röda Korset.
Frivilligverksamhet tar fram äkta intresse och motivation hos människor. Människor får förverkliga sig själva i en sysselsättning som är betydande för dem och som är belönande i sig själv. Frivilligverksamhet förenar också människor som bryr sig om samma saker och fungerar som träffplats. En fin sak med frivilligverksamhet är också att alla kan delta oberoende av socioekonomisk bakgrund eller förmögenhet. På det hela taget är frivilligverksamhet mångsidig och jag tycker att den tillför mycket gott i människors liv.

 

Ungdomskommittén arbetar som en grupp. Hurdan är du som teammedlem?                         

Jag har mycket erfarenhet av teamarbete. I frivilligverksamheten har jag gjort mycket teamarbete med andra frivilliga, men samarbete är också en central del av mina studier och min kommande karriär (jag ska bli klasslärare). Som teammedlem är jag en ivrig deltagare med många idéer och åsikter. Jag tycker om att jobba med andra och kombinera allas olika idéer. Jag är bra på att kompromissa och uppskattar andras åsikter. Jag tycker det är viktigt att alla får presentera sina synpunkter och att alla beaktas. Men det är också viktigt att alla arbetar för samma mål fastän alla i gruppen kanske inte gillar slutresultatet.

 

Varför borde du väljas till medlem i ungdomskommittén, ordförande eller vice ordförande?

Att vara frivillig i Röda Korset har gett mitt liv mycket innehåll och därför är jag ivrig att utveckla ungdomsverksamheten. Man kan alltså säga att jag skulle vara en motiverad och engagerad del av ungdomskommitténs maskineri. Jag har också mycket erfarenhet av ungdomsverksamhet som jag kan utnyttja i utvecklandet av verksamheten. Jag skulle bidra till ungdomskommittén med glad inställning, verklig vilja att utveckla ungdomsverksamheten och förmåga att arbeta för samma mål. 

                         

Hur tycker du att Röda Korset under kommande år kunde stödja ungdomars livshantering, välbefinnande, hälsa och delaktighet?             

Ungdomars livshantering, välbefinnande, hälsa och delaktighet kan stödas med hjälp av olika ungdomsgrupper, jippon och samarbete. I ungdomsgrupper får unga kamratstöd och möjlighet att bearbeta också svåra saker. Vänverksamhet för ungdomar skulle också vara ett bra sätt att hjälpa unga som är i en svår livssituation. Röda Korset kunde stöda ungas delaktighet genom att delta i evenemang och göra reklam för sin verksamhet genom konkreta handlingar. Handlingarna kan egentligen vara vad som helst som är i linje med målen i strategin. Samarbete med andra organisationer skulle hjälpa oss nå olika unga och behandla olika frågor tillsammans med proffs. Ungdomar kan stödas på många sätt, men viktigast skulle säkert vara att hitta några grundläggande metoder med låg tröskel som kan användas i alla avdelningar och distrikt.

 

Hur får man ungdomar att bli en del av organisationens helhetsberedskap?                

En viktig aspekt i att få med ungdomar i Röda Korsets verksamhet är att hitta givande sysselsättning för varje ung person. Vi kan få unga med i verksamheten om vi kommer på vad de vill göra på sin fritid eller hurudant kunnande de har behov av. Unga tar gärna ansvar för meningsfull verksamhet och integreras på det sättet i avdelningarna och distrikten. Men de unga behöver stöd av varandra och av avdelningarnas/distriktens äldre medlemmar. Ungdomsverksamhet av god kvalitet och stödande av den är nyckelfaktorer när det gäller att få ungdomar att bli en del av organisationens helhetsberedskap.

 

Hur kan du påverka lokala och globala fenomen?              

Jag kan påverka fenomen genom att delta och uttrycka min åsikt. Deltagande är det viktigaste i påverkande och samtidigt ett sätt att påverka som har låg tröskel. Ju mer man deltar i olika evenemang, kommittéer och grupper, desto mer får man påverka fenomen omkring sig.

 

Se också

På Instagram @sprtrenuoret finns en bild och en presentation av mig!