Roosa Penttilä

Namn

Roosa Penttilä

 

Avdelning och distrikt inom Röda Korset

Janakkala avdelning - Tavastlands distrikt

 

Jag ställer upp som kandidat till

Medlem

 

Varför vill du vara med i ungdomskommittén?                   

Jag vill vara med i ungdomskommittén för att jag är intresserad av att påverka ungdomsfrågor i vår organisation. Jag vill också uppleva en ny sida av organisationens verksamhet.

 

Hurudan erfarenhet har du av Röda Korsets verksamhet?

Jag kom med i verksamheten som lägerledare under en PRAO-period. Efter det har jag utbildat mig till klubbledare och lägerchef. Jag har organiserat två läger i Röda Korset och varit ledare på två. Jag har varit ledare i en Reddie Kids-klubb i cirka 8 år och i en ungdomsgrupp ca 1,5 år. I dag ansvarar jag för vår avdelnings ungdomsverksamhet och för skolsamarbetet i sin helhet. Jag är med i vår avdelnings styrelse och är distriktets ungdomsutbildare och snart också kommunikationsutbildare.

 

Har du deltagit i frivilligverksamhet i andra organisationer? Vad betyder frivilligverksamhet för dig?  

Jag har inte jobbat som frivillig i andra organisationer.

Frivilligverksamheten betyder mycket för mig! Den är en stor del av mitt liv och jag får bland annat glädje av att hjälpa andra. Jag får förverkliga mig själv och utnyttja mina styrkor i frivilligarbetet. Det är härligt att se till exempel i Reddie Kids-klubben hur lyckliga barnen ser ut när de går hem efter en trevlig och rolig klubbdag.

 

Ungdomskommittén arbetar som en grupp. Hurdan är du som teammedlem?                         

Jag tycker att jag är en opartisk teammedlem. Jag lyssnar gärna på andra men får också min röst hörd. Jag kommer bra överens med olika människor och är en systematisk person.

 

Varför borde du väljas till medlem i ungdomskommittén, ordförande eller vice ordförande?

Jag borde väljas till medlem i ungdomskommittén för att jag är en modig påverkare. Jag är idérik och kreativ och vill uppleva en ny sida av organisationens verksamhet.

                         

Hur tycker du att Röda Korset under kommande år kunde stödja ungdomars livshantering, välbefinnande, hälsa och delaktighet?             

Verksamheten borde vara så tillgänglig som möjligt och de som leder ungdomsverksamheten kunde ha lite mer kunskap om ungas välbefinnande och hur man möjliggör den. Ledarna kunde få utbildning i det här till exempel en gång per halvår. Vi borde garantera de unga rätten att bli godkända och förstådda i verksamheten. Olika grupper kunde ha så kallade rekreationskvällar där man kan diskutera avslappnat i en tillitsfull atmosfär och tillsammans fundera hur vi kunde engagera unga mer i verksamheten.

 

Hur får man ungdomar att bli en del av organisationens helhetsberedskap?                

Jag tycker vi kunde utveckla skolsamarbetet på både små och stora orter. Då kunde vi lära unga i skolåldern (och kanske yngre) bland annat viktiga förstahjälpsfärdigheter och ge barnen mod att till exempel ringa till nödnumret när situationen kräver. Här kunde vi utnyttja också sociala medier till exempel i form av undervisnings-/övningsvideor.

 

Hur kan du påverka lokala och globala fenomen?              

Jag kan påverka lokala och globala fenomen till exempel genom kommunikation. I sociala medier kunde jag till exempel på avdelningens sidor dela lokala ungas berättelser och hur de lyckats. Jag kunde också tillsammans med ungdomarna ordna evenemang i anslutning till aktuella fenomen och delta i dem. I sociala medier kunde jag dokumentera dessa evenemang och väcka diskussion om fenomenen.