Milja von Lerber

Namn

Milja von Lerber

 

Avdelning och distrikt inom Röda Korset

Centrala Helsingfors avdelning, Helsingfors och Nylands distrikt

 

Jag ställer upp som kandidat till

Medlem

 

Varför vill du vara med i ungdomskommittén?                   

Jag vill vara med i ungdomskommittén för att utveckla Röda Korsets nationella ungdomsverksamhet och därigenom garantera organisationens framtida verksamhetsförutsättningar. Att garantera de ungas verksamhetsfält i organisationen skapar en grund för hela organisationens framtid och jag tror att ungdomskommittén spelar en viktig roll i det arbetet. Om jag i framtiden vill se se ett livskraftigt Röda Korset med stark ungdomsverksamhet så anser jag att vi måste jobba för det målet.

 

Hurudan erfarenhet har du av Röda Korsets verksamhet?

Jag är stiftande medlem i Klimatpåverkarna och har därigenom aktivt främjat digital frivilligverksamhet och nya verksamhetssätt i organisationen sedan början av 2019. Jag har också varit högskolepraktikant på centralbyrån hösten 2019, vilket gav mig en god inblick i organisationens verksamhet. Jag förstår organisationen ur både de frivilligas och de anställdas perspektiv. Även om min erfarenhet av intensivt organisationsarbete är bara 1,5 år lång har jag verkat som frivillig i Röda Korset från och till en längre tid.

 

Har du deltagit i frivilligverksamhet i andra organisationer? Vad betyder frivilligverksamhet för dig?  

Jag är också kommunikationsansvarig i Kaledonistit ry och har tidigare arbetat som frivillig i Helsingfors diakonissanstalts åldringsarbete, på träfarmen Kiwiwama i Tanzania, som ungdomsverksamhetsutvecklare i församlingen och som medlemsansvarig i AIESEC ry. Frivilligverksamhet är för mig både en hobby och ett sätt att aktivt ha del i en större mening. Om något är fel i världen måste vi arbeta för att ändra det och frivilligarbete har ofta för mig varit ett sätt att främja det jag hoppas på. Frivilligverksamhet betyder dessutom vänskap och kontakter med andra människor: dem jag hjälper och mitt eget team som jag får jobba med.

 

Ungdomskommittén arbetar som en grupp. Hurdan är du som teammedlem?                         

Jag är aktiv och idérik som teammedlem och jag vill bära mitt strå till stacken för att främja gemensamma saker. Kontakten med andra i teamet är också väldigt viktig för mig: jag tycker om att ordna till exempel inofficiella träffar och hänga tillsammans också utanför jobbet (om tiden räcker till). Jag tror inte att människor fäster sig vid verksamhetsformer utan vid andra människor. En negativ sak jag kunde nämna är att många ansvar och passioner ibland splittrat min uppmärksamhet alltför mycket. Men jag har med åren blivit bättre på att koncentrera mig och tror att jag kan vara en värdefull del av teamet i ungdomskommittén.

 

Varför borde du väljas till medlem i ungdomskommittén, ordförande eller vice ordförande?

Jag borde väljas till medlem i ungdomskommittén för att min erfarenhet, mina visioner om FRK:s framtid och min bakgrund som klimatpåverkare ger mig goda förutsättningar att främja de ungas delaktighet i organisationen. Jag är en skicklig kommunikatör och förbinder mig till att främja teamets målsättningar tillsammans.

                         

Hur tycker du att Röda Korset under kommande år kunde stödja ungdomars livshantering, välbefinnande, hälsa och delaktighet?             

De ungas livshantering och välbefinnande kunde stödas genom att intensifiera arbetet som stöder mental hälsa, med låg tröskel och i omgivningar som passar unga (t.ex. Sekaisin-chat). Det är viktigt att vi går dit där de unga är: skolor, nätet o.s.v. Att stöda den mentala hälsan är ett viktigt sätt att ge stöd åt allt fler ungdomar. Den här verksamheten kunde stärkas.

 

Hur får man ungdomar att bli en del av organisationens helhetsberedskap?                

De unga kan bli en del av organisationens helhetsberedskap om vi erbjuder dem naturliga ställen att vara med, direkt och med låg tröskel. Här är det viktigt att verksamheten hittas lätt och inte behöver sökas med ljus och lykta. Verksamheten bör också ha klara ramar som är lätta att gå med i och också lätta att utveckla vid behov.

 

Hur kan du påverka lokala och globala fenomen?              

Lokala och globala fenomen påverkas genom ens eget exempel, men också genom att knyta samarbetsrelationer till samhällsorgan och påverka deras verksamhet på positiva sätt.