Uppringning av Åbo stads över 70 åriga invånare fortsätter

Det här året har varit exceptionellt på många sätt. Mångas vardag har förändrats och risken för ensamhet ökar i samhället. Till Röda Korsets uppgift hör att hjälpa de som är mest utsatta och också att bistå myndigheter vid behov. Coronapandemin har bidragit till att många, speciellt äldre personer, har blivit isolerade vilket riskerar både deras fysiska och psykiska hälsa. Åbo stad har redan tidigare bett Röda Korset om handräckning med att ringa till Åbo stads invånare som är över 70 år gamla. Uppringningen påbörjades i juli. Det har varit intressant och lärorikt att ha fått vara med om detta. Samtalen har tagits emot positivt och de personer som vi har nått har varit tacksamma över att vi ringt dem.

Ännu har vi en hel del personer som vi  ska nå ut till. Skulle du vilja komma med som uppringare? I medeltal räcker ett telefonsamtal ungefär 5 minuter och om man vill kan man få listor med till exempel 10-15 namn. Om du känner att du redan skulle kunna ringa till 10 personer skulle det hjälpa oss otroligt mycket i vårt försök att hjälpa dem som nu har påverkats mest av coronapandemin!

FRK Åbolands distrikt ser till att erbjuda de utbildningar som behövs. I princip räcker det med att man gått en vänkurs eller telefonvänkurs. Kommande vänkurser: 

Onsdag 11.11.2020 kl.17.00-19.00
https://vapaaehtoiset.punainenristi.fi/event/9336

Tisdag 24.11.2020. kl. 17.30-19.30 
https://vapaaehtoiset.punainenristi.fi/event/9337

En kurs i psykiskt stöd för vänner rekommenderas också att man går men det är inget måste. Kommande: 

16.11.2020 kl.18.00-20.00
https://vapaaehtoiset.punainenristi.fi/event/9338

Åbo stad ordnar också med jämna mellanrum utbildningstillfällen om hur det här fungerar i praktiken. Utbildningstillfällena är på finska, men vi kan vid behov också ordna utbildningen på svenska. Man får själv välja om man vill ringa till svenskspråkiga eller finskspråkiga personer.

Om du känner att du skulle vilja hjälpa till med uppringningen kan du vara i kontakt med avdelningens ordförande Alexandra Lehtinen, alexandra.lehtinen@gmail.com, telefon 040 5166930. Ifall du känner att det här kanske inte är för dig men skulle vilja delta i annan form av vänverksamhet kan du kontakta en av våra vänförmedlare Ulla-Stina Engström, usengstrom@gmail.com, eller Ulla Stendahl, ulla.stendahl@iki.fi, telefon 040 3602502.

Välkommen med i vår verksamhet! Jag lovar att det kommer att förgylla din dag!