Röda Korset öppnar tvåspråkig samtalstjänst under julen

Nina Susi
Fotograf: Nina Susi
"I hjälptelefonen svarar Finlands Röda Kors utbildade frivilliga inom psykiskt stöd. "

Finlands Röda Kors hjälptelefon erbjuder hjälp med att lyssna och samtala på svenska under julhelgen på numret 0800 100 300. Telefonen är öppen 24–27.12 varje dag kl. 15-21. För samtalsstöd på finska ring 0800 100 200.

Lue tiedote suomeksi tästä

I jul blir ensamheten påtagligare än vanligt när julen firas i enlighet med rekommendationerna enbart i familjekretsen och traditionella besök hos släkt och vänner faller bort.

– Många som tidigare har haft sällskap firar julen i år ensam. Under det tunga året som gått kan ensamheten ha fördjupats ytterligare, när man har varit tvungen att isolera sig från andra och hålla paus i hobbyerna. Till hjälptelefonen kan man ringa om man under helgen behöver samtalshjälp, säger koordinatorn för social välfärd Maaret Alaranta.

Till hjälptelefonen kan man ringa om ensamheten orsakar ångest eller om man behöver psykiskt stöd. Servicen är avgiftsfri. I hjälptelefonen svarar Finlands Röda Kors utbildade frivilliga inom psykiskt stöd. Hjälptelefonen betjänar också på finska på numret 0800 100 200.

I jul träffas vi på distans
Den kommande julen är för många annorlunda än tidigare jular. Nu bör vi hitta på nya sätt att träffas, när vi inte kan träffa våra närstående ansikte mot ansikte.

– I jul kan man försöka fästa uppmärksamhet på sådana saker som är möjliga att genomföra trots den exceptionella situationen. Att vistas eller konditionsträna tillsammans utomhus, att laga mat, äta eller spela på distans kan vara trevliga sätt att träffa närstående under julen. Att planera framtiden kan också vara något som ger mycket glädje till julen, säger psykolog Ferdinand Garoff, som ingår i Röda Korsets beredskapsgrupp för psykologer.

Röda Korset har producerat videor för psykiskt stöd på webben  och de står till förfogande för alla. På videorna ger psykologerna Ferdinand Garoff och Nina Lyytinen från Röda Korsets beredskapsgrupp för psykologer råd om hur man orkar över coronajulen.

På julen träffas vi på distans och gläder genom att ta kontakt #julsamtal
Röda Korset fungerar också under julen för lindrande av ensamhet och vill uppmuntra alla att delta.
• Röda Korsets #julsamtal-kampanj uppmuntrar alla att ta kontakt med bekanta, som i jul kan känna sig ensamma. Också med små gärningar kan man minska ensamheten runtomkring sig. Ett telefonsamtal till en äldre släkting eller ett meddelande till en ensamboende bekant är ett lätt sätt att visa att man bryr sig den här exceptionella julen.

• Också video- och bildhälsningar är ett trevligt sätt att komma ihåg närstående i jul. Röda Korsets frivilliga gläder också bl.a. boende i servicehus med distanshälsningar.

• Röda Korsets julkafé erbjuder möjlighet att träffa andra och att delta om man under julen saknar människomöten och sysselsättning. Julkaféer ordnas på distans på webben och därtill med beaktande av säkerheten på dessa orter: Sodankylä, Forssa, Kemijärvi, Savukoski, Pelkosenniemi, Pello, Kittilä, Rovaniemi och Karleby. Mer information (på finska).

• Röda Korsets frivilliga förmedlar julhälsningar till människor runt om i Finland. T.ex. i Uleåborg gläder man mindre bemedlade barnfamiljer med en virtuell jultomte.

Stöd Röda Korsets arbete för att minska ensamheten:
Ge bidrag på webben: https://www.punainenristi.fi/lahjoita/ystava-yksinaiselle-suomessa           
Sänd meddelandet SPRLAHJA till numret 16499 (15 €)
Ge bidrag via MobilePay till numret 32232, 
Ring numret 0600 155 90 (10.01 €/samtal + lna) eller
betala med bankgiro till kontot OP FI29 5000 0120 4156 99. Mottagare: Röda Korset. Referens 5364.
Penninginsamlingstillstånd POL-2015-8798/30.11.2015

Mer info:
koordinator för social välfärd Maaret Alaranta 040 358 3257
kommunikationssakkunnig Senni Puustinen 040 610 9447