Virtuella kaffeträffar lindrar ensamhet bland seniorer

Andrea Södergård
Fotograf: Andrea Södergård
"Soile Carlsson är van att hålla kontakt genom videosamtal"

Kaffeträffen är en välkommen programpunkt där man får träffa likasinnade, säger Soile Carlsson 90 år från Pargas.

Den gråa punkten vid Soile Carlssons namn byter färg till grön. Momi är online och snart ser vi hennes ansikte på laptopens skärm. Den här intervjun görs över Microsoft Teams på grund av coronarestriktionerna. Men det gör inget. Snart 90-åriga Soile Carlsson är en van datoranvändare och van att hålla kontakt med barn, barnbarn och barnbarnsbarn via videosamtal.

- Alltid nu som då plingar det till i telefonen. Det är mitt 16-åriga barnbarnsbarn som skriver ”Hej momi! Ska vi ha meeting?” Vi har bra kontakt i familjen. Utan dem skulle jag vara helt isolerad, säger Soile.

Hon är en av många äldre som blivit isolerade på grund av corona, men det är inte bara coronan som ställt till det och gjort de sociala kontakterna få för Soile. Våren 2019 förlorade hon synen på ena ögat. Hennes djupseende försämrades och hon kunde inte längre gå ut på egen hand-

- Allt var som en planka. Jag kunde varken se stenar eller gropar, säger hon.

Hemtjänsten blev inkopplad och i januari 2020 blev Soile bättre och kunde röra sig ute igen. Några veckor gick och humöret blev bättre. Men så började undantagstillståndet och all social aktivitet hamnade åter på is. Under sommaren låg hon dessutom på sjukhus i några månader. Soile suckar när hon tänker tillbaka på tiden.

- Nog har det varit tungt med coronan, och jag är inte den enda. Det bara råkade slå ihop två tre olika otrevligheter samtidigt, säger hon.

Virtuella kaffeträffar välkommet avbrott
Videosamtal med familjen och telefonsamtal till väninnan har varit ljuspunkter i Soiles tillvaro under det senaste året. I höstas hittade hon också till de virtuella kaffestunder som ordnas av Röda Korset för hemmaboende seniorer och boende på Folkhälsan och Björkebo i Pargas. Hon säger att kaffeträffarna är en välkommen programpunkt i vardagen.

- Det känns bra att veta att klockan två på måndagar kan man sitta ner och få lite program till eftermiddagskaffet, säger Soile.

Programmet på kaffeträffarna kan vara allt från frågesport till musikprogram. Ibland talar man gamla minnen.

Bland de programpunkterna som Soile särskilt minns är när man tittade på gamla foton från Pargas och olika frågesporter.

- Då kunde jag förklara att Runebergsgranen finns där. Någon gång har det varit om olika svampar och senast var det bland annat om Nalle Puh, säger Soile.

Siw Karlsson, projektplanerare för Vi ses i byn i Åboland, berättar att de Virtuella kaffeträffarna fick sin början i april ifjol. Då tillsammans med Pargas stads kultursektor och kulturchefen Fia Isaksson.

- Syftet med gruppen är att lindra ensamheten, muntra upp och aktivera seniorer, säger Siw.
Ganska snabbt började man samarbeta med Folkhälsans och Björkebos seniorboende. Nu samlas ett tiotal personer varje måndag klockan två.

- Seniorerna på Folkhälsan och Björkebo samlas i en matsal eller samlingsrum där personalen kan lägga på videolänken på tv:n. Vi har också några med oss som bor hemma, säger Siw.

Nya deltagare och frivilliga välkomna med

Soile Carlsson hoppas att fler i hennes ålder ska komma med på de virtuella kaffeträffarna. Det är bra att få träffa andra i samma ålder och träffarna ger en känsla av samhörighet, fast man inte kan träffas som vanligt.

- Kaffestunderna ger samma känsla som att gå på Marthamöte. Man får träffa ett gäng med likasinnade, säger hon.

Siw berättar att också fler frivilliga dragare behövs till de virtuella kaffeträffarna.

- Förra måndagen hade vi jätteroligt när vi diskuterade olika maträtter. Också för frivilliga ger kaffeträffarna energi att orka i vardagen, säger hon.

Virtuella kaffeträffen i Pargas ordnas varje måndag kl 14. Klicka här för att komma direkt till mötet.

Mer info: Siw Karlsson, 040 7712820, siw.karlsson@redcross.fi