FRK:s och SHM:s samarbetsprotokoll är uppdaterat

Social- och hälsovårdsministeriet och Finlands Röda Kors har uppdaterat sitt samarbetsprotokoll. Sedan 2002 har FRK och SHM haft ett samarbetsprotokoll om beredskap för störningar i samhället och för nationella första hjälpen-verksamhet. Det uppdaterades senast 2014.

Enligt protokollet undervisar och upprätthåller FRK grupper i första hjälpen, första omsorgen och psykosocialt stöd. FRK samordnar den frivilliga räddningstjänsten och om nödvändigt andra frivilliga grupper som stöder och kompletterar social- och hälsovårdsmyndigheterna. På motsvarande sätt sköter SHM för sin del om integreringen av frivilligberedskap som en del av myndigheternas beredskap. På så vis säkerställs att myndigheterna har tillräckligt många verksamhetsgrupper bestående av frivilliga för olika hjälpuppgifter.

Protokollet inkluderar också samarbete vid förvärv, underhåll och användning av personal- och materialreserver för nationella och internationella hjälpuppdrag.  

Samarbetsprotokollet fortsätter också att erkänna FRK:s roll för att öka och bibehålla befolkningens beredskap i första hjälpen. Den mest betydande förändringen till det tidigare samarbetsprotokollet är den redan giltiga praxis, enligt vilken FPA:s ersättning för första hjälpen-utbildning på arbetsplatser också kan fås av andra än de som gått Finlands Röda Korsets godkända Utbildning för instruktör i första hjälpen och hälsokunskap (UFH). SHM deltar inte heller i arbetet i FRK:s expertgrupp för första hjälpen och hälsoverksamhet. Det uppdaterade protokollet motsvarar nu verksamhetsstrukturerna för första hjälpen.

Samarbetsprotokollet mellan SHM och FRK är särskilt viktigt med tanke på beredskap för plötsliga störningar och för samordningen av organisationer. Det uppdaterade och förstärkta samarbetsprotokollet med SHM stärker det långvariga samarbetet ytterligare.