Hungerdagen startar – Din hjälp behövs 

FRK Åboland
Fotograf: FRK Åboland

Pressmeddelande 20.9.2021

På torsdag drar Röda Korsets hungerdagsinsamling igång och pågår fram till söndagen. Som bössinsamlare hjälper du att rädda människoliv och lindra människors lidande i katastrofer i Finland och världen över. 

Nytt för i år är välgörenhetstävlingen Katastrofgolf som ordnas vid Bjärkas Golf i Västanfjärd söndagen den 26.9. En del av deltagaravgiften går till Katastroffonden och spelarna kan köpa extra slag till förmån för Hungerdagen. Under tävlingen säljer Västanfjärds avdelning korv och kaffe till förmån för insamlingen. Även företag kan delta som sponsorer, genom att betala för reklamplats vid hålen. Reklamintäkterna går oavkortat till Katastroffonden. 

Även i Pargas testar man nytt då man ordnar parkjippo i Centralparken lördagen den 25.9 kl 12-15. Under dagen kan du delta i hungerdagsinsamlingen och bekanta dig med avdelningens verksamhet. Den populära hungerdagslakritsen får du också i år köpa. 

Också Iniö avdelning utvidgar i år sin insamling. Förutom traditionell bössinsamling blir det fisksoppa i Snäcka lördagen den 25.9 kl 11-15. Skolelever deltar i årets insamling genom att samla lässponsorer och delta i bokmånaden, där varje utläst bok ger ett bidrag till Katastroffonden. 

 

Föreläsning om internationellt bistånd på Åbo Arbis 

Medel som samlas in under hungerdagen går till Katastroffonden som gör det möjligt för Röda Korset att snabbt hjälpa de mest utsatta i kriser och katastrofer i Finland och ute i världen.

Med hjälp av medel från Katastroffonden har Röda Korset i Finland kunnat skicka hjälp till Afghanistan och jordbävningsdrabbade Haiti. I Finland har pengarna använts för att hjälpa personer som utsatts för bränder och under coronaepidemin. 

På Arbisföreläsningen ”Att jobba mitt i Katastrofen” får du lära dig mer om arbetet på fältet i katastrofens centrum. Delegaterna Jonathan Nygård och Annalena Sjöblom berättar om erfarenheter från bland annat Mocambique, Bangladesh och Filippinerna. 

 

Frivilliga skramlar bössor och delar ut bankgiron 

Trots mycket nyheter i Hungerdagsveckan lämnar vi inte de traditionella insamlingssätten, säger Christel Bergman på Röda Korset Åboland. 

- Den fysiska insamlingen ordnas även i år enligt alla rekommendationer, men man kan också delta digitalt genom att grunda en egen webbinsamling och sprida den på sociala medier, säger Bergman. 

De röda insamlingsbössorna hittar du på Äppeldagen i Söderlångvik, vid butikerna i Pargas centrum, Kimito och Iniö. Insamlarna med röda västar rör sig också på färjan mellan Nagu och Pargas. Även elever och studerande från Cygnaeus, St Olofsskolan och Yrkeshögskolan Novia deltar i insamlingen. 

Bankgiron delas ut till invånarna i Hitis, Houtskär och Västanfjärd. Även Åbo svenska avdelning skickar ut bankgiron till sina medlemmar. 

Ännu kan du anmäla dig som insamlare 

Alla intresserade är välkomna att delta som insamlare. Inga förhandskunskaper krävs, och som insamlare bestämmer du själv hur och hur länge du vill samla in. Redan en halvtimme gör stor skillnad.

Du kan anmäla dig som insamlare på Hungerdagen.fi eller besöka någon av avdelningarnas insamlingspunkter i Åbo, Pargas eller Kimito. Klicka på namnet för att komma till avdelningarnas hemsidor.

 

Så här kan du ge ett bidrag:  

  • Som kontanter i en insamlingsbössa  

  • Med MobilePay till nummer 10900 

  • Genom att skicka textmeddelandet SPR till nummer 16499 (15 €/meddelande)  

  • På nätet på hungerdagen.fi  

  • Direkt till Katastroffondens kontonummer FI52 5000 0120 4156 73, referens 451021546529 

 

Mer information:  Annalena Sjöblom 0400-838 675, annalena.sjoblom@redcross.fi 

www.hungerdagen.fi  #hungerdagen #frkaboland