Suoja 2022 - valtakunnallinen valmiusharjoitus

Aino Salmi
Fotograf: Aino Salmi
Vuoden 2022 valmiusharjoituksen tiedostuskanava
E-post: 
maaria.kuitunen@redcross.fi

Suoja 2022

Valtakunnallinen valmiusharjoitus järjestetään 6.-7.5.2022

Suomen Punainen Risti ylläpitää auttamisvalmiuttaan valmiussuunnittelun, koulutuksen ja aktiivisen harjoittelun avulla. Joka kolmas vuosi järjestään valtakunnallinen valmiusharjoitus, johon osallistuu koko järjestö. Toimintalinjauksen yksi päätavoitteista on "Apu löytyy läheltä". Haluamme olla nopea ja luotettava auttaja kaikkialla Suomessa, kun jotain yllättävää tapahtuu.

Seuraavan valtakunnallisen valmiusharjoituksen aiheena on toiminta evakuointitilanteessa ja se järjestetään 6.-7.5.2022 Punaisen Ristin viikolla. Evakuointiin liittyvä harjoiteltava tilanne voi olla esimerkiksi tulipalo, vesiliikenneonnettomuus, tulva, vaarallisen aineen leviäminen tai laajamittainen maahantulo. Evakuointi on auttamistilanne, jossa suuri määrä ihmisiä tarvitsee apua nopeasti. Evakuointi on yksi tyypillisimmistä tilanteista, johon viranomaiset pyytävät Punaisen Ristin apua. Harjoitus koostuu Punaisen Ristin osastojen järjestämistä paikallisista ja piirien järjestämistä alueellisista harjoituksista. Harjoituksia järjestetään sekä käytännön harjoituksina että pöytäpeliharjoituksina, terveysturvallisuusohjeet huomioiden. Keskustoimisto vastaa harjoituksen koordinaatiosta ja tilannekeskuksen toiminnasta. 

Kaksipäiväinen harjoitus alkaa perjantaina ja jatkuu lauantaihin, ja harjoituksen voi toteuttaa toisena tai molempina päivinä. Mukaan tarvitaan kaikki osaston uudet ja vanhat vapaaehtoiset. Valmiuden konkarit voivat harjoitella johtamista ja tilannekuvan ylläpitämistä, mutta mukaan tarvitaan vapaaehtoisia esimerkiksi keittämään kahvia ja jakamaan ruokaa, täyttämään rekisteröimislomakkeita, kuljettamaan tavaraa paikasta toiseen tai ihan vain keskustelemaan harjoituksen autettavien kanssa. Siis sellaisia tehtäviä, joita kaikki osaavat ainakin pienen perehdytyksen jälkeen. Kaikki osaston vapaaehtoiset (ja joskus naapuriosaston tai toisen järjestönkin vapaaehtoiset) tarvitaan mukaan monissa auttamistilanteissa. Erityisesti laajat tai pitkään kestävät auttamistilanteet ovat sellaisia, että pelkän hälytysryhmän voimin auttaminen ei onnistu. 

Harjoitusta suunnittelevien kannattaa pitää mielessä, että suurimman hyödyn valmiusharjoituksesta saa itseasiassa ennen ja jälkeen varsinaisten harjoituspäivien. Valmiusharjoituksen huolellinen suunnittelu, siihen liittyen esimerkiksi yhteistyöstä sopiminen järjestöverkoston tai viranomaisten kanssa, valmiussuunnitelmien päivittäminen ja vapaaehtoisten kouluttaminen auttavat paitsi valmistautumaan harjoitukseen, myös vahvistamaan osaston auttamisvalmiutta tositilanteiden varalle. Samoin harjoituksen jälkeen on hyvä pysähtyä miettimään, mikä meni hyvin, mitkä ovat osaston vahvuudet ja mitä seuraavan vuoden aikana kannattaisi kehittää.

Vasemman puoleisesta valikossa on osastojen vapaaehtoisille tärkeää tietoa harjoittelun suunnittelun tueksi. Sivut täydentyvät edelleen suunnittelun edetessä.

  • Harjoituksen suunnittelu -osiosta löytyvät koko Suoja 2022 -harjoituksen harjoitussuunnitelma, harjoituksen tavoitteet ja ohjeita ja vinkkejä harjoituksen suunnitteluun. 28.2. sinne lisätään kaksiharjoitusmallia, joita osastot voivat halutessaan käyttää harjoituksen toteuttamisessa.
  • Koulutus -osiosta löytyvät harjoitukseen liittyvät, kaikille avoimet webinaarit ja lista koulutuksista, joissa oppii evakuointiharjoituksen kannalta hyödyllisiä taitoja.
  • Viestintä -osiota löytyy nyt Power Point -esitys, jolla harjoituksesta voi kertoa osaston vapaaehtoisille ja Power Point -esitys ja tiedote, joiden avulla harjoituksesta voi kertoa mahdollisille yhteistyökumppaneille, sekä tietysti Suoja 2022 -logot. Sivulle lisätään 28.2. viestintämateriaalia, jolla harjoitusta voi mainostaa osastoille. 1.4. julkaistaan viestintämateriaalit, joilla harjoituksen aikana harjoituksesta voi viestiä yleisölle.
  • Uutiskirjeet -osiosta löydät kaikki osastojen avainvapaaehtoisille lähetetyt uutiskirjeet. 

Oletko uusi vapaaehtoinen ja haluat mukaan valmiusharjoitukseen? Hienoa! Monet osastot rekrytoivat harjoitukseen vapaaehtoisia ja "autettavia" Oma Punaisen Ristin kautta. Voit myös ottaa suoraan yhteyttää omaan osastoosi tai piiriisi, ja kysyä miten harjoitukseen pääsee mukaan. 

 Tervetuloa mukaan toteuttamaan vuoden hienointa ja suurinta harjoitusta!