Röda Korset minns ofrivilligt ensamma under julen

Pargas avdelning
Fotograf: Pargas avdelning

För den som ofrivilligt firar jul ensam kan den långa helgen vara en tung tid. Röda Korset ger julgåvor till barnfamiljer och seniorer i Åboland. 

Den gemenskap och tid tillsammans med familjen som julen förknippas med, kan fördjupa känslan av ensamhet bland den som ofrivilligt firar julen ensam. 

Röda Korset i Åboland vill finnas till för dem som ofrivilligt firar jul ensamma i år. Planerna var att ordna julcafé i Pargas, men på grund av rådande restriktioner blev caféet inhiberat.

Julgåvor till ung och gammal 

I Pargas hjälper Röda Korset i jul genom att uppmärksamma både barnfamiljer och äldre. 

I Pargas delas 55 matkassar ut till behövande och julgåvor till barn och unga i samarbete med en rad lokala sponsorer. Även 25 julblommor delas ut till äldre som en del av Röda Korsets julkampanj i Pargas. Den lokala avdelningen vill också visa uppskattning för närståendevårdarna i juletid och delar därför ut 170 restaurangpass värda 50 euro styck. 

På Kimitoön skänker Kimito avdelning 60 julkassar till hemvården att delas ut till dess kunder. Avdelningens frivilliga hjälper också till med julklappsinsamlingen Sprid julglädje som ordnas i samarbete med Kimitoöns kommun, församlingen och Röda Korset. 

Julkort, julgåvor och julblommor delas också ut till äldre i Västanfjärd och Iniö. 

Ofrivillig ensamhet kan ha långvariga hälsoeffekter 

Alla vill höra till en gemenskap och bli sedda. Känslan av osynlighet påverkar både individen och hela samhället negativt. Ensamheten försämrar välbefinnandet och utgör till och med en större risk för en förtida död än hjärt- och kärlsjukdomar. Var tredje person upplever sig vara ensam, en känsla som ökat under coronaepidemin. 

Röda Korset uppmuntrar alla att kontakta och uppmärksamma dem som ofrivilligt firar jul ensamma, säger projektplanerare Axel Gröndahl vid Röda Korset Åboland. 

– Alla har vi säkert någon släkting eller bekant som vi i vardagen glömmer att hålla kontakt med. Därför utmanar vi alla att under julhelgen eller mellandagarna greppa telefonen och ringa dem, säger Gröndahl. 

Mer info: Projektplanerare Axel Gröndahl, axel.grondahl@redrcross.fi, 040 771 2820

 

Edit 20.12.2021: Det planerade julcaféet i Pargas tvingades inhiberas på grund av rådande restriktioner.