Så här kan du tala om krig och katastrofer med ett barn

Nadia Sitova/Unsplash
Fotograf: Nadia Sitova/Unsplash

För ett barn kan det vara svårt att förhålla sig till nyheter om krig och katastrofer. Vi samlade ihop några goda råd för vuxna om hur man kan tala på ett konstruktivt sätt med barn om exempelvis läget i Ukraina.

* Trösta. Om barnet verkar ängsligt gäller det att vara lugn och skapa en känsla av trygghet.

* Lyssna och diskutera. Det kan vara svårt för ett barn att sätta ord på sina känslor. Fråga barnet hur hen upplever situationen och ge barnet både tid och utrymme att uttrycka sina känslor och tankar.

* Var ärlig men beakta barnets ålder och utvecklingsnivå. Ju yngre barnet är, desto bättre är det att tala om händelser på ett mer allmänt plan utan att gå in på detaljer. Om barnet ställer frågor är det bra att vara ärlig och berätta kortfattat vad som hänt utan att dramatisera händelsen. På så sätt minskar risken att barnet drar förhastade slutsatser och blir ännu oroligare.

* Håll dig lugn. Barn känner av om vuxna är chockade eller ledsna. Försök vara så lugn som möjligt. Om du trots allt är själv väldigt upprörd över händelsen kan det vara bra att antingen ta diskussionen med barnet lite senare eller alternativt be en annan vuxen att tala med barnet.

* Ha tålamod. Barn bearbetar händelser på olika sätt. Det kan hända att du behöver svara på samma frågor flera gånger.

* I sociala kanaler sprids en hel del rykten och felaktiga uppgifter som uttryckligen ska väcka starka känslor. Därför kan det vara bra att begränsa barnets tillgång till sociala medier.

Källa: Mannerheims barnskyddsförbund