HUPin Ukraina-auttamistehtävät ja tilannekuva (12.9.2022)

Ari Räsänen, Katastrofiapu, Suomen Punainen Risti
Fotograf: Ari Räsänen, Katastrofiapu, Suomen Punainen Risti
"Apupupu on taiteilija Anu Pensolan suunnittelma lohduke. Varsinais-Suomen piirin Turun osasto haastoi kaikki muutkin SPR:n osastot tuottamaan jälleen Apupupuja, akuuttiin tarpeeseen. HUPin alueellakin niitä on neulottu ahkerasti."

Ukrainassa 24.2.2022 alkanut sotatila on pakottanut miljoonia ihmistä jättämään kotinsa. Ulkomaille sotaa on paennut noin seitsemän miljoonaa ihmistä. Ukrainasta paenneiden joukossa on paljon lapsia ja nuoria. Suomen Punainen Risti auttaa Suomeen paenneita tarjoamalla esimerkiksi henkistä tukea ja ensihuoltoa heti maahan saapuessa sekä järjestämällä väliaikaismajoitusta ja tukea sopeutumiseen yhteistyössä viranomaisten ja muiden sidosryhmien kanssa. 

Päivitämme tänne tilannekuvaa Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirin alueella aktiivisista Ukraina-auttamistehtävistä. 

Punaisen Ristin keskustoimisto on kerännyt toukokuusta alkaen tilannekuvaa suoraan osastoilta. 

Lue lisää Suomen Punaisen Ristin Ukraina-auttamistyöstä Punaisen Ristin sivulta

Huomaa myös RedNetin Ukrainan kriisille omistettu tietosivu.

***********************************************************************************************************

Tilanne piirissä 12.9.2022

Helsingin ja Uudenmaan piirin alueella Ukraina-auttamistehtäviin on koulutettu pelkästään pääkaupunkiseudulla noin 700 vapaaehtoista, ja yhteensä koko piirin alueella Ukraina-auttamiseen on osallistunut noin 2000 vapaaehtoista. Uusia vapaaehtoisia rekrytoidaan ja koulutetaan nyt kohdennetusti aina uusien tehtävien tullessa hakuun. Pääkaupunkiseudulla hyödynnetään tähän mennessä noin tuhannen Ukraina-tehtäviin ilmoittautuneen vapaaehtoisen reserviä mutta etenkin ukrainantaitoisille uusille vapaaehtoisille on yhä tarvetta kaikkialla piirissä. 

Vapaaehtoisten Oma-palveluun on kevään aikana lisätty englanninkielinen versio, sillä uusien joukossa on nyt paljon vieraskielisiä. Welcome to Red Cross! Ласкаво просимо до Червоного Хреста! 

Oman kautta on rekisteröitynyt Helsingin ja Uudenmaan piirin alueen vapaaehtoiseksi 2300 uutta henkilöä 24.2.-18.5.2022. Huikeaa! 

Piiri on mukana useissa yhteistyöverkostoissa, joissa räätälöidään uusia tukimuotoja ukrainalaispakolaisten tarpeisiin. Ensihuollon ja henkisen tuen tehtävien rinnalle on pystytty tarjoamaan yhä enemmän kotoutumista ja sopeutumista tukevaa toimintaa, jota osastot järjestävät vapaaehtoistensa avulla. 

Piiritoimistolla Ukraina-auttamistehtävät ja niihin liittyvät yhteistyökuviot liittyvät monen työntekijän työnkuvaan. Toimistolle on saatu palkattua määräaikaisesti lisätyövoimaa näiden tehtävien tueksi.  

Käynnissä nyt

Syyskuun 2022 alusta alkaen Helsingin ja Uudenmaan piiri on hallinnut sopimusta Helsingin Länsisataman ensihuoltopäivystyksestä. Hankkeeseen on palkattu määräaikaisia työntekijöitä, joilla tehostetaan vapaaehtoisten vuorokoordinaatiota ja varmistetaan työntekijän läsnäolo vapaaehtoisten ja viranomasiten tukena sataman auttamistehtävissä. 

Useilla osastoilla piirissämme on käynnissä toimintaa, jolla tuetaan maahan saapuneiden ukrainalaisten sopeutumista ja arjen sujuvoittamista. Toimintaa voit hakea Omasta: Oma Punainen Risti

Käynnistymässä olevaa toimintaa

Uutta toimintaa pyritään järjestämään yhä enemmän osastojen kautta. Rekrytointia yhteistyöhankkeisiin tehdään kuitenkin vielä tarpeen mukaan piirin ja pääkaupunkiseudun Ukraina-vapaaehtoisten koordinaatiotiimin toimesta. Osastoja kannustetaan keskinäiseen yhteistyöhön. 

Helsingissä perustetaan syksyn 2022 aikana lukuisia kielitaitoryhmiä ja kielikerhoja. Näistä lisätietoja antaa HUPin maahanmuuttotyön suunnittelija Eveliina Pasanen, eveliina.pasanen@redcross.fi.  

Piiri on pääkaupunkiseudulla mukana Helsingin ja Vantaan ukrainalaisten auttamistehtäviin liittyvän vapaaehtoistoiminnan koordinaatioryhmissä. Eri puolilla piiriä osastot tekevät yhteistyötä paikallisten viranomaisten ja muiden toimijoiden kanssa. 

 

Punaisen Ristin toiminnassa emme erottele kohderyhmää kansalaisuuden, kielen tai uskonnon perusteella. Saatamme kuitenkin osallistua yhteistyöhankkeisiin, joissa kohderyhmänä ovat nimenomaan ukrainalaiset. Vapaaehtoistoimintamme on avointa kaikille periaatteisiimme sitoutuville.