Röda Korset på plats under skärgårdens sommarevenemang

Joonas Brandt/FRK
Fotograf: Joonas Brandt/FRK
"Röda Korsets frivilliga syns på många sommarevenemang i skärgården och på andra håll i Finland. Det här fotot är från skolavslutningen i Vanda i år. "

Röda Korsets förstahjälpare är redo att ta hand små skador och hänvisa vidare till professionell hjälp ifall det behövs. ”Äntligen får vi göra det vi övar för”, säger Stina Söderlund, jouransvarig i Pargas.

Baltic Jazz, Saaristo Poker Run och September Open. Det är några av de evenemang som Röda Korsets frivilliga inom första hjälpen kommer att dejourera på i sommar. Totalt görs 260 frivilligtimmar mellan maj och oktober.

Stina Söderlund är en av dem som ställer upp och hon är också jouransvarig i Pargas avdelning. Söderlund ser framemot att dejourera på olika evenemang i sommar.

- Särskilt nu när mycket varit nedstängt känns det extra roligt att vi i första hjälpen grupperna får göra det vi övat på. Det är roligt att träffa folk under jourerna och många kommer gärna fram för att prata, säger hon.

Dejoureringsbehovet kartläggs inför varje evenemang

Hjälpen som ges av en rödakorsfrivillig är gratis för de hjälpbehövande, men arrangörerna betalar en summa för att ha förstahjälparna på plats. När jourhavande förstahjälpare behövs till ett evenemang kontaktar arrangörerna den lokala avdelningen och tillsammans kartlägger man vilken typ av jour det är frågan om, vilka risker det finns och hur stor bemanning som behövs på plats.

- Dejoureringen kan antingen ske så att vi har en fast punkt, till exempel ett tält, där vi finns på plats under evenemanget eller så rör vi oss i par över området, säger Söderlund.

Förutom att ta hand om små sår kan jourhavande förstahjälpare också jobba med rusmedelsarbete och arbete inom sexuell hälsa. Vid allvarliga nödsituationer identifierar de jourhavande frivilliga personen i nöd, kallar på mer hjälp och tar hand patienten tills den professionella hjälpen anländer.

Jourerna stöder utbildningen av frivilliga

De frivillig får ingen lön eller annan personlig ersättning från jourerna. Inkomsterna från jourerna används för Röda Korsets hjälparbete i hemlandet och på orten. Bland annat används pengarna för utbildning och utrustning till första hjälpen grupperna

Jourerna stöder myndigheternas arbete, säger Linda Pyy som är samordnare för beredskap och hälsovård på Röda Korset Åboland.

- Genom att vi är på plats vid större evenemang kan vi stöda akutvården och göra en första insats ifall det händer något värre. På det sättet gör vi också vistelsen för gemene man tryggare, säger Pyy.

 

Är du intresserad av att komma med i en frivilliggrupp, lära dig mer om första hjälpen och dejourera på evenemang? Anmäl dig som frivillig på Oma.rodakorset.fi

 

 

Här dejourerar Röda Korsets förstahjälpare i sommar.

 • 28.5 Söderlångvik säsongsöppning
 • 10.6-11.6 Pargasdagarna
 • 2.7 Saaristo Poker Run
 • 6.8 Parfest
 • 8.7-10.7 Baltic jazz
 • 12.7, 15.7 & 17.7 Kimitoöns musikfestspel
 • 5.8-6.8 Norpas
 • 6.8 Gräsplanscup i Kimito 9-18
 • 9.9 -10.9 September Open
 • 24.9 Äppeldagen i Söderlångvik
 • 30.9-1.10 SM kyntökilpailu