Vid den ordinarie stämman har man roligt kring en viktig fråga

I Savolax–Karelen väntar man ivrigt på sommarens kommande ordinarie stämma.

– Alla ordinarie stämmor jag besökt har varit otroligt trevliga evenemang. Att delta i beslutsfattandet är förstås intressant, men det finns mycket mer än det. Man umgås med vänner och träffar likasinnade från hela Finland. Man har roligt kring en viktig fråga. Jag har alltid velat åka även nästa gång, funderar Kari Sarkkinen, ordförande för distriktet i Savolax-Karelen, och räknar att han deltagit i ungefär ett halvdussin ordinarie stämmor.

Utöver den officiella föredragningslistan innehåller den ordinarie stämmans program traditionellt en kvällsfest samt publikevenemang som är öppna för alla. Finlands Röda Kors styrelseledamot Outi Forsblom berättar att distriktets styrelse också har funderat på utflyktsmål för den ordinarie stämmans gäster.

– Om man har möjlighet att reservera lite extra tid för stämmoresan, så finns det mycket att se i omgivningen kring Joensuu. Kolis nationallandskap ligger mindre än en timme bort, och klostren Valamo och Lintula i Heinävesi är mycket trevliga resmål, tipsar Forsblom som är uppvuxen i Libelits.

– Om alla städer i Finland sägs det nog att de är som bäst på sommaren, och det är också Joensuu. Pielis älv rinner genom staden, och så finns det Ilosaaris, Hasanniemis ja Linnunlahtis friluftsområden med vandringsleder. Joensuu är en livlig, karelsk stad.

– Eller som vi brukar säga: Kom och hälsa på oss! Den ordinarie stämman kommer säkert att bli en glad tillställning på savolax-karelskt sätt, även om vi är på Norra Karelens sida. Stämman är en gemensam sak för hela distriktet.

(Text: Kimmo Holopainen. Foto: Harri Mäenpää. Publicerad i Hjälpens värld 4/2022.)