Vankilavierailijat

Varpu Salmenrinne
Fotograf: Varpu Salmenrinne

Ovatko jäät jo lähteneet? Joko ihmiset ovat uskaltautuneet uimarannoille? Oliko juhannuksena ruuhkaa? Kysymyksiä, jotka vankilan ulkopuolella näkee ja kokee, mutta vankilassa on kuultava.

Vankilavierailijana viet muurien taakse tuulahduksen vankilan ulkopuolelta. Arkeen paluu on vangille helpompaa, kun yhteys siviilielämään ei ole katkennut kokonaan.

Vankilavierailijatoiminnan tavoite on:

  • Edistää inhimillisyyttä sekä rikoksesta tuomittuihin kohdistuvaa ymmärtämystä suomalaisessa yhteiskunnassa.
  • Antaa vangille mahdollisuus solmia ihmissuhde vankilan ulkopuoliseen henkilöön vankilassaoloaikana.
  • Tukea vangin sosiaalista kehitystä ja vuorovaikutustaitoja tarjoamalla mahdollisuus keskusteluun vapaaehtoisen kanssa.

Voit vierailla saman vangin luona pari kertaa kuukaudessa tai järjestää muiden vierailijoiden kanssa ryhmätoimintaa. Ryhmän teemat ja tavoitteet päätätte yhdessä. Iso osa vierailuista tapahtuu arkena päivällä.

Miten pääsen vankilavierailijaksi?

Vankilavierailijoilta edellytetään 25 vuoden ikää, tasapainoista elämäntilannetta sekä motivaatiota  tehdä vaativaa vapaaehtoistyötä. Vankilavierailijoiden koulutus koostuu ystäväkurssista (3h), vankilavierailijatoimintaan räätälöidystä lisäkoulutuksesta (6h) sekä paikallisen vankilatoimikunnan perehdytyksestä tehtävään. Kaikille vankilavierailijoille tehdään perusmuotoinen turvallisuusselvitys ja vankila haastattelee jokaisen vapaaehtoisen. Lopullisen päätöksen vankilavierailijoiden hyväksymisestä tehtävään tekee paikallinen vankila.

Lisätietoa saat oman piirisi sosiaalisuunnittelijalta. Piirien yhteystiedot löydät täältä. 

Vankilavierailijan viisi kultaista sääntöä!

  • Toimit Punaisen Ristin periaatteiden mukaan.
  • Olet vapaaehtoinen: et saa tehtävästäsi palkkaa.
  • Olet vaitiolovelvollinen: et kerro muille vangin henkilökohtaisia asioita.
  • Otat huomioon vankilan sekä SPR:n vankilavierailutoiminnan säännöt sekä ohjeet ja toimit yhteistyössä laitoksen henkilökunnan kanssa.
  • Yhteytesi vankiin päättyy, kun hän vapautuu.

Lisätietoja: Salla-Reetta Juuma, sosiaalisen hyvinvoinnin asiantuntija, SPR Keskustoimisto (salla-reetta.juuma@redcross.fi, p. 040 544 2444)