Ohje ruoka-avun järjestämiseen

Marjaana Malkamäki
Fotograf: Marjaana Malkamäki

Ohje päivitetty 10.6.2022, ohje tarkistettu 29.12.2021

Ruoka-aputoiminta jatkuu, toteutetaan sitä turvallisesti

Ruoka-avun merkitys sitä tarvitseville on korostunut poikkeuksellisten olosuhteiden myötä. 

Ruoka-aputoiminnan käytännön järjestelyissä ja toimintatavoissa tulee huomioida voimassa olevat viranomaisten ohjeet ja noudattaa varovaisuutta. Osaston tehtävänä on suunnitella, miten ruoka-apu voidaan toteuttaa turvallisesti. Ruoka-aputoiminta on keskeytettävä, jos ruoka-avun järjestäjällä ei ole mahdollisuutta huolehtia vapaaehtoisten tai apua tarvitsevien turvallisuudesta. Rohkaisemme ruoka-avun jakamiseen, sillä sille on pitkittyneen koronapandemia, Ukrainan kriisin ja elinkustannusten nousun seurauksena erityisen suuri tarve.

Ruoka-aputoiminnassa huomioitavat asiat epidemian aikana

  • Huolehtikaa ruoka-avussa hygieniasta RedNetissä julkaistun päivittyvän turvallisuus- ja hygieniaohjeen mukaisesti.
  • Huomoikaa RedNetissä päivittyvät Punaisen Ristin vapaaehtoistoiminnan suositukset toimintaan koronaepidemian aikana.
  • Pyrkikää jättämään tiloihin väljyyttä ja pitämään etäisyyttä asioijien välillä tartuntariskin pienentämiseksi. 
  • Voitte toimittaa ruokakasseja ruoka-avun asiakkaiden ovelle sovittuna aikana avun saajan kotioven ulkopuolelle silloin, kun hänellä on flunssaoireita.
  • Pakatkaa ruuat valmiiksi kasseihin. Pakkaamalla vältetään jonojen syntyä ja ruokien tarpeetonta koskettelua.
  • Voitte tarvittaessa jakaa ruokaa useammassa pisteessä, jotta jonoja ei muodostu.
  • Varmistakaa myös, että vapaaehtoinen ei osallistu mihinkään ruoka-aputoimintaan silloin, kun hänellä on flunssaoireita eikä kahteen päivään oireiden päättymisen jälkeen.

Katso myös Ruokaviraston ohjeet koronaviruksen aiheuttamissa poikkeusoloissa  

Lisätietoja ja apua ongelmatilanteisiin saatte ensisijaisesti oman piirinne ruoka-avusta vastaavalta työntekijältä.