Håll dig på benen -kampanjen

"Bild: Mikko Vähäniitty / Finlands Röda Kors"

Närmare hälften av finländarna halkar någon gång under vintern. Även en stor del av olycksfall på vägen mellan hemmet och arbetet sker just under det hala föret i november–februari. Med sin egen verksamhet har man dock möjlighet att förebygga fall även när det är som halast.

Kampanjen Håll dig på benen ordnas 11–18.1.2024. Kampanjen påminner om att man kan minska halkolyckor genom sina egna val och handlingssätt. Syftet är också att försöka minska belastningen och kostnaderna för hälso- och sjukvården som orsakas av halkolyckor och frakturer.

Delta i Håll dig på benen -kampanjen 

  • Välj lämpliga skor för vintervädret. Kolla in de olika sko- och halkskydd alternativen på pysypystyssä.fi. Du kan också tipsa om materialen till andra.
  • På webbsidan www.pysypystyssä.fi publiceras det artiklar och andra material, där halkolyckor och deras förebyggande behandlas ur olika synvinklar. Alla material kan användas fritt till exempel i eventuella avdelningskvällar.
  • Tillbringa ungefär en timme av din tid och få tips för att förebygga hem- och fritidsolyckor under en kurs i Vardagstrygghet (på finska). Länk till kursen: https:// sproppimateriaalit.fi/web/site-382586/ state-jurdenrqgircytzr/front-page
  •  Material om förebyggande av olyckor kan beställas i Röda Korsets webbutik: punaisenristinkauppa.fi. Börja använda checklistor för att snabbt kartlägga farliga platser hemma och på fritiden. Du kan skriva ut listor på kotitapaturma.fi. Dela listorna till exempel på sociala medier.
  • Gör Håll dig på benen-testet under kampanjen och testa hur håller du dig på benen. 
  • Håll dig på benen -kampanjens kommunikation sker via Kotitapaturma-sidan:

     Facebook: https://www.facebook.com/kotitapaturma

     Twitter: https://twitter.com/kotitapaturma

I sociala medier kan du följa diskussionen med hashtaggen #PysyPystyssä.

I kampanjen deltar Hjärnskadeförbundet rf, Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete EHYT rf, Organisationsnätverket för förebyggande rusmedelsarbete, Finans Finland, Meteorologiska institutet, Invalidförbundet, Trafikskyddet, LokalTapiola, Nikander ja Wiinikka Oy, Partioaitta, inrikesministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, Osteoporosförbundet i Finland rf, Finlands Röda Kors, Taitavat Suutarit ry, Institutet för hälsa och välfärd och Arbetshälsoinstitutet.

Mer information: Anna Ranta, planerare, Finlands Röda Kors, 040 4806 973, anna.ranta@rodakorset.fi