Valmiustoiminta

Esa Kyyrö / Suomen Punainen Risti
Fotograf: Esa Kyyrö / Suomen Punainen Risti
"Vapepan pimeäetsintäharjoitus."

Vapaaehtoiset valmiudessa auttamaan

Valmius tarkoittaa, että me Oulun osaston vapaaehtoiset olemme varautuneet auttamaan viranomaisia erilaisissa onnettomuus- ja häiriötilanteissa Oulun alueella. Viranomainen voi hälyttää vapaaehtoisia apuvoimiksi Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) kautta tai suoraan osaston yhteyshenkilöiden kautta. Hälytystehtäviä on monenlaisia, esimerkiksi:

  • kadonneen ihmisen etsinnät
  • henkinen tuki kriisin kohdanneelle
  • ensihuolto eli kriisin kohdanneen ihmisen auttaminen käytännön asioissa
  • tulipalossa kotinsa menettäneen auttaminen
  • vapaaehtoisjoukkojen johtaminen
  • monet käytännön tehtävät, kuten muonittaminen, kuljettaminen, kirjaaminen tai tiedon jakaminen

Punaisen Ristin vapaaehtoisena voit ylläpitää omaa valmiuttasi monin tavoin:

  • suorittamalla Vapepan ja SPR:n kursseja
  • osallistumalla valmiusaiheisiin tapaamisiin ja harjoituksiin
  • osallistumalla ensiapuryhmän toimintaan
  • liittymällä OHTO-hälytysjärjestelmään

Vapepan ja SPR:n kurssit ja harjoitukset

Kursseilta saat tärkeitä tietoja ja taitoja, joiden turvin osaat toimia tositilanteessa. Valmiutta edistäviä kursseja ovat esimerkiksi:

  • Vapepan peruskurssi
  • ensihuolto
  • henkinen tuki
  • etsintä
  • viestikurssi

Tietyn peruskurssin käytyäsi voit syventää osaamistasi jatkokurssilla. Korona-aikana kursseja järjestetään etänä, jolloin voit osallistua myös muiden alueiden järjestämiin koulutuksiin.

Vapepa ja Punainen Risti järjestävät säännöllisesti myös valmiusaiheisia harjoituksia. Ne ovat hyviä tilaisuuksia opetella toimintaa käytännössä ja nähdä, miten erilaiset hälytysoperaatiot toimivat.

Tietoa tulevista koulutuksista ja harjoituksista löydät täältä:

Tulevista koulutuksista, harjoituksista ja valmiusaiheisista tapaamisista kerrotaan myös Oulun osaston kuukausitiedotteessa ja valmiuden postituslistalla. Kun teet vapaaehtoisen profiilin ja merkitset kiinnostuksen kohteeksi hälytyksiin osallistumisen, sinut lisätään näille listoille.

Ensiapuryhmän toimintaan osallistuminen

Ensiapuryhmän toimintaan osallistuminen on erittäin suositeltavaa jokaiselle, joka haluaa aktiivisesti osallistua valmiuteen ja hälytystehtäviin. Ryhmässä saat arvokkaita käytännön taitoja ja opit ymmärtämään Punaisen Ristin ja Vapepan hälytystoimintaa laajemminkin. Samalla tutustut niihin vapaaehtoisiin, joita yleensä kohtaat myös hälytystehtävillä.

Ryhmäilloissa opetellaan ja ylläpidetään ensiaputaitoja sekä käsitellään valmiuteen liittyviä teemoja. Mukaan voi lähteä milloin vain, aiempaa kokemusta ei tarvita. 

Oulun osaston ensiapuryhmä kokoontuu normaalitilanteessa Oulun osaston toimitiloissa Raksilassa (Kainuuntie 1) torstaisin klo 18.

Lisätietoja:

OHTO – Vapaaehtoisten valtakunnallinen hälytysryhmä

Kun jotain tapahtuu ja vapaaehtoisia tarvitaan avuksi, tieto tulee yleensä OHTO:n kautta. OHTO on tekstiviestijärjestelmä, joka lähettää hälytyksen ja tehtävänaikaisen informaation suoraan jokaiselle hälytysryhmän jäsenelle.

Hälytysten saaminen edellyttää, että rekisteröidyt OHTO-käyttäjäksi ja sinut liitetään Oulun osaston hälytysryhmään. Tämän jälkeen saat hälytykset tekstiviestillä ja kuittaat, pystytkö osallistumaan vai et. Osallistuminen on aina vapaaehtoista ja riippuu senhetkisestä tilanteestasi.

Voit liittyä hälytysjärjestelmään, vaikka et olisi vielä käynyt valmiuden kursseja. Kurssien suorittaminen on kuitenkin tärkeää, jotta saat tarvittavat tiedot ja taidot tositilanteita varten ja tiedät, miten toimia. Paikalla on toki aina viranomaisia ja kokeneita vapaaehtoisia ohjaamassa toimintaa.

OHTO-järjestelmään liittyminen:

1) Rekisteröidy osoitteessa ohto.vapepa.fi.

2) Lähetä viesti Oulun osaston hälytysryhmän ylläpitäjälle osoitteeseen valmius@oulunosasto.fi ja pyydä, että hän lisää sinut ryhmään.

Huomaathan, ettet saa hälytyksiä, ennen kuin sinut on lisätty hälytysryhmään.

Yksityiskohtaiset ohjeet OHTO-käyttäjäksi liittymisestä ja järjestelmän käytöstä löydät täältä

 

Lisätietoja Oulun osaston valmiudesta: valmius@oulunosasto.fi