Kaarina-Piikkiön ruokajakelu
Päivittäinen ruokajakelu
Kaarina-Piikkiössä jaetaan joka päivä koululaisilta yli jäänyt ruoka lähialueiden asukkaille. Niin vapaaehtoiset kuin asiakkaatkin ovat pitäneet toimintaa todella tärkeänä: samalla kun jaetaan pois hävikkiruokaa, voidaan auttaa lähialueiden ihmisiä ja tarjota heille valmis ateria.
Idea syntyi alun perin vuonna 2017. Kaarina-lehteen kirjoitettiin laaja lehtijuttu, jossa toiminnan mahdollisuudesta kerrottiin, ja kehotettiin ihmisiä lähtemään vapaaehtoisiksi. Parin viikon sisällä jopa 30 vapaaehtoista ilmoitti halukkuudestaan, ja parissa viikossa toiminta pyöri jo yhdessä koulussa, jonka jälkeen se on laajentunut neljään muuhun kouluun. Ruoka jaetaan heti lounaan jälkeen, oppilaiden lähdettyä takaisin oppitunneille. Päivittäin toiminnassa on mukana viisi vapaaehtoista: kahdessa toimipisteessä pärjätään yhdellä vapaaehtoisella, mutta isoimmassa koulussa paikalle menee keksi vapaaehtoista.
Uusien vapaaehtoisten vastaanottaminen
Toiminnassa on mukana paljon uusia vapaaehtoisia. Kiinnostus nousee osaston puheenjohtajan mukaan toiminnan merkityksellisyydestä, ympäristöystävällisyydestä, sopivasta, tarkasta tehtävästä sekä paikallisista toiminnan tarpeista, jonka pohjalta ihmiset lähtevät mielellään toimintaan mukaan. Vapaaehtoisten välillä on vaihtuvuutta, mutta yleensä se ei haittaa: tehtävä on yksinkertainen, ja sen oppii nopeasti. Kukaan ei kuitenkaan joudu menemään jakamaan ruokaa yksin ensimmäistä kertaa, vaan jakajille annetaan mukaan jokin konkari, joka voi avustaa uutta vapaaehtoista toiminnassa.
Yhdessä tekeminen ja hyvä meininki
Toimintaan on kehitetty seitsemän viikon kiertoon perustuva kalenteri, joka täytetään yhdessä kokouksessa. Näin jokainen saa valita sopivan määrän vapaaehtoiskertoja itselleen. Asiakkaina käy vaihtelevasti vanhuksia, opiskelijoita, perheitä, maahanmuuttajia ja kaikkia mahdollisia ihmisryhmiä vauvasta vaariin. Vapaaehtoisten ja asiakkaiden välille ja ympärille on muodostunut yhteisö, ja paikalle tulee usein samoja ihmisiä, jotka tulevat ruoan lisäksi tuttujen ihmisten perässä.
Keskeisiä oivalluksia
Tärkeintä on Marja- Helena Salmion mukaan katsoa tarkasti omaa toimintaympäristöään, ja tunnistaa tekemisen tarpeet ja ihmisten halu toimia. Hyvässä toiminnassa on käynytkin niin, että joistain asiakkaista on tullut myös ruoan jakajia. Toiminnasta on muodostunut yhteisön yhteinen juttu, ja raja auttajan ja autettavan välillä on häilyvä. Yhdessä tekeminen tuo tyytyväisyyttä sekä ruoka-avun asiakkaille että jakajille.
