Vänner

 

Tveka inte utan kontakta vänförmedlingen i Ekenäs området!

Kom med som en frivillig vän, din hjälp behövs!

Tel. 040 367 2297. Om vi inte svarar så ringer vi upp dig vid tillfälle, eller så kan du skicka e-post till ekenas-tenala@avdelning.rodakorset.fi

Har du tid?
Vill du hjälpa dem som upplever ensamhet?
Kom med Röda Korsets vänverksamhet nätverk- eller telefonsamtal, eller ansikte mot ansikte.

Vill du komma med i vår vänverksamhet? Behovet är stort och avdelningen behöver flera vänner. Du får utbildning och en meningsfull och givande uppgift. Ytterligare instruktioner för vänverksamhetens frivilliga hittar du på Vänverksamheten lindrar ensamhet – Röda Korset - Finlands Röda Kors (rodakorset.fi)

Vi erbjuder gratis utbildning för vänskap som interaktiv onlineutbildning. Information om vänkurser på webben och live - Finlands Röda Kors (rodakorset.fi)

Ensamhet berör de flesta av oss i något skede av livet. Var och en av oss behöver en annan människas sällskap, och redan en förtrogen relation kan bryta ensamhetsspiralen.

Röda Korset förmedlar vänner där de behövs. Vänverksamhetens utbildade och frivilliga vänner gläder i den ensamma vardagen. Framför allt är vännen någon som lyssnar och som man kan prata med.

Hjärtlighet och värme är en känsla man upplever när man möts.

Vem kan vara en frivillig vän?

Vem som helst kan delta i vänverksamheten och bli en vän till en ensam person. Om du har förmåga att lyssna och vara närvarande passar du bra som frivillig vän. Inga specialkunskaper krävs.

Vänverksamheten är avsedd för alla: såväl unga som äldre, studerande, familjer, ensamstående, män och kvinnor. Du kan välja ett sätt att hjälpa som passar dig. 

Du kan träffa din vän personligen, vara en vän på webben eller delta i gruppverksamhet. Du kan binda dig för en längre tid eller delta i verksamheten på engångsbasis.

Fotograf: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

Vad allt kan man göra med vännen?

Vänskapsförhållanden som inletts genom frivilligverksamheten påminner mycket om vanliga och förtroliga vänskapsförhållanden. Vännerna träffar varandra och tillbringar tid på det sätt som passar dem bäst.

Tillsammans med en vän kan man gör många olika saker som båda är intresserade av, till exempel prata, läsa tidningar, vistas utomhus, gå på konsert eller kafé. Den gemensamma tiden kan man även tillbringa genom att utöva en hobby som båda tycker om. Tillsammans kommer ni överens om hur, var och när ni träffas.