Projektet Mat och delaktighet (STEA)

Leena Koskela / FRK
Fotograf: Leena Koskela / FRK

Projektet Mat och delaktighet

Projektet Mat och delaktighet (2022–2024) är ett treårigt projekt som finansieras av STEA (Social- och hälsoorganisationernas understödscentral) och genomförs av Röda Korset. Projektets mål är att utveckla mathjälpens sidoverksamhet för att möta hjälpmottagarnas behov bättre.

I projektet utvecklas stöd som ökar delaktighet, stärker gemenskap och främjar välbefinnande vid verksamheten för mathjälp genom stödd frivilligverksamhet, som gör hjälpmottagarna delaktiga och drar nytta av deras experterfarenhet.  

Målet är att planera, utveckla och genomföra verksamheten tillsammans med mottagarna av mathjälpen, genom att använda metoder för gemenskapsbaserad verksamhet. Syftet är att möjliggöra betydelsefulla platser för verksamheten och deltagandet genom frivilligverksamhet samt att utveckla en ny modell för Mathjälpsambassadör tillsammans med erfarenhetsexperterna inom mathjälpen.

I samband med mathjälpen utvecklas stöd som på ett omfattande sätt möter mathjälpskundernas behov, erbjuds information och utbildning samt ordnas mötesplatsverksamhet, informationsinslag samt gruppverksamhet som stöder gemenskapen.

I projektet bedrivs ett snävt nätverkssamarbete med Röda Korsets olika verksamhetsformer, övriga aktörer inom mathjälpen, social- och hälsoorganisationer, församlingar samt kommuner, bl.a. för att anordna utbildningar och olika stödverksamheter samt för att styra tjänsterna.

Projektet genomförs i samarbete med Röda Korsets centralbyrå och distrikten Lappland, Västra Finland, Uleåborg, Satakunta och Savolax-Karelen. Projektets modeller och material spridas för riksomfattande användning.

Mer information:

Centralbyrå: Petra Lemmetty, 040 620 4373, petra.lemmetty@redcross.fi

Lapplands distrikt: Marianne Sarre, 040 558 1310, marianne.sarre@redcross.fi

Västra Finlands distrikt: Marjo Tammela,  040 579 2771, marjo.tammela@redcross.fi (från 1.7.2022)

Uleåborgs distrikt: Pia Jylänki, 040 147 9350, pia.jylanki@redcross.fi

Satakunta distrikt: Tuija Paavola, tuija.paavola@redcross.fi 

Savolax-Karelens distrikt: Jyri Hassinen, 040 706 4048, jyri.hassinen@redcross.fi 

Läs även:

Röda Korsets verksamhet för mathjälp