Välkommen till Joensuu!

ORDINARIE STÄMMÄ 2023 – VÄLKOMMEN TILL SAVOLAX-KARELEN

Röda Korsets Savolax-Karelens distrikt har glädjen att välkomna dig till Joensuu 10–11.6.2023. 

Vi är cirka 5 500 med röda västar här. I vårt område verkar 44 avdelningar och fler än 1 000 frivilliga. 

Savolax-Karelens distrikt firar sitt 25-årsjubileum 2022. Distriktet verkar inom två starka landskap, där savolaxisk fryntlighet och karelsk gladlynthet möts. Avståndet mellan distriktets yttre gränser är cirka trehundra kilometer. 

I Joensuu bor 80 000 glada karelare eller personer som känner sig som karelare. Med den befolkningsmängden är Joensuu den tolfte största staden i Finland. Joensuu är känd bl.a. för Ilosaarirock som i sin tur firade sitt 50-årsjubileum för ett par år sedan. 

Det andra landskapscentrumet i vårt distrikt ligger i Kuopio, Norra Savolax. Atmosfären på Kuopios torg och i hela staden är en upplevelse som är värd att bekanta sig med. 

Den ordinarie stämman är en betydelsefull plats för påverkan, men också ett fint tillfälle att träffas tillsammans i en stor grupp efter flera år av coronarestriktoner. Pielis älv som rinner genom staden ger oss en skön miljö för mötet. Förhoppningsvis kommer vi också att kunna hälsa på varandra i traditionell rödakorsare-stil. 

Själv kom jag till Norra Karelen av kärleken till Kolis karga nationallandskap som jag mötte som nittonåring.  Jag rekommenderar definitivt ett besök till denna underbara naturdestination. Avståndet från Joensuu till Koli är cirka 75 kilometer. 

Som lånat från Leevi and the Leavings och Gösta Sundgvist: ”Minä lähden Pohjois-Karjalaan, vaihdan farkut verkkarihousuun”. Man behöver inte byta jeansen till träningsbyxor, men man klär sig som var och en tycker är bekvämt. Det viktigaste är att vi träffar varandra i det alltid så glada Norra Karelen. 

Vi ses på sommaren 2023 i Joensuu, 

Kaisu Haataja
Verksamhetsledare för Savolax-Karelens distrikt