Programmet Kompiskunskap

Kompiskunskap med Mumin

Hur gör man för att lära känna en ny person och kommer jag att vara lika nervös som Mumintrollet? Vad gör jag om jag börjar gräla med en kompis? Det här är frågor som många barn ställer sig. Kompisfärdigheter utvecklas bara genom övning, upprepning och erfarenhet. Det pedagogiska materialet Kompiskunskap med Mumin som tagits fram av Röda Korset inspirerar barn att lära sig mer om sina känslor.

I webb-materialet Kompiskunskap med Mumin inspirerar muminfigurerna barnen att utforska kompisfärdigheter genom lekar, animationsfilmer, och närvaroövningar.

Materialet riktar sig främst till förskolebarn och lågstadie-elever och deras lärare, men föräldrar kan också använda det hemma med sina barn.

Det kostnadsfria materialet Kompiskunskap med Mumin finns på:
- finska: https://www.sproppimateriaalit.fi/web/site-474591/state-jurdeojqgircytzr/front-page
- svenska: https://www.sproppimateriaalit.fi/web/site-474449/state-jurdeojqgercytzr/front-page
- engelska: https://sproppimateriaalit.fi/web/site-644048/state-jurdgobqgercytzr/front-page

 

Materialet Kompiskunskap med Mumin är framställt av Röda Korset och har möjliggjorts av LokalTapiola och Moomin Characters. Materialet baserar sig på programmet Kompiskunskap som är avsett för unga och unga vuxna, och har framställts av Röda Korset tillsammans med MIELI Psykisk Hälsa Finland rf. 

 

Programmet Kompiskunskap 

Programmet Kompiskunskap är en webbplats som lanserades våren 2021 och riktar sig särskilt till ungdomar och unga vuxna. Programmet kan genomföras oberoende eller som en del av Rödä Korsets vänverksamhet. Det fria programmet kan också användas fritt vid undervisning och skolbesök.

Under det tre månader långa programmet kommer varje part eller grupp att få verktyg och uppmuntran till att utforska och upprätthålla interaktionsfärdigheterna i form av ett webbaserat program och uppgifter.

Programmet innehåller sex teman:

  1. Att bekanta sig med en ny människa
  2. Självkännedom
  3. Självmedkänsla
  4. Kompiskunskap
  5. Ensamhet
  6. Att bemöta motgångar

Efter att ha slutfört Kompiskunskap-programmet kan vänparet eller vängruppen fortsätta på egen hand om de vill.

Programmet Kompiskunskap finns på:
- finska: https://sproppimateriaalit.fi/web/site-186223/state-jurdcmzrgercytzr/front-page
- svenska: https://www.sproppimateriaalit.fi/web/site-261457/state-jurdembqgercytzr/front-page
- engelska: https://sproppimateriaalit.fi/web/site-644048/state-jurdgobqgercytzr/front-page

 

Programmets innehåll har genomförts som samarbete mellan Finlands Röda Kors och MIELI Psykisk hälsa i Finland rf som en del av Röda Korsets projekt, Kompiskunskaper för unga (2020–2022), som understöds med Veikkaus intäkter.

 

Kontaktperson

Varpu Salmenrinne

varpu.salmenrinne@rodakorset.fi