Discord

Nätgruppen Discord

 

Discord är en gratis chattapplikation i realtid, där man kan diskutera både i öppna och privata grupper. I Discord kommunicerar man i tal- och textkanaler, i princip kan en obegränsad mängd deltagare ansluta sig till servern. Det är också möjligt att skicka privata meddelanden mellan appens användare. 

De plattformar som kan skapas i Discord kallas för ”servrar” och man kan bjuda in medlemmar genom att skicka dem en inbjudningslänk till servern  eller en kort kod. Discord kan användas i webbläsaren eller genom att ladda ner appen till datorn, pekplattan eller telefonen. Gruppens server är alltid bakom samma länk och efter att användaren loggat in i appen, finns servern alltid i den egna vyn. 

 

Discords mångsidighet hör definitivt till dess fördelar. För gruppens server kan man skapa ett nästan obegränsat antal relevanta textkanaler. Dessutom kan man skapa egna textkanaler, som hålls dolda för andra användare, åt ledare , genom att ändra användarnas roller På så sätt kan gruppens planering hållas på samma server. Applikationen är speciellt populär bland ungdomar och unga vuxna, så för den målgruppen kan valet av Discord som nätgrupplattform sänka ribban för deltagande i gruppen. I Discord använder man sig främst av alias, vilket möjliggör även anonymt deltagande. Deltagarnas svaga engagemang för verksamheten ses dock som en utmaning. 

 

Det har förekommit en del utmaningar med talkanalens  hörbarhet i Discords gratisversion. Om nätgruppens verksamhet baserar sig främst på tal- och videodiskussioner, kan Teams vara ett säkrare val av plattform för gruppen. 

 

Man kan registrera sig som användare av Discord på www.discordapp.com. 

 

En instruktionsvideo på finska för inloggning på Discord hittas på adressen https://www.youtube.com/watch?v=kwN61m_Z8Mo&feature=emb_logo 

 

Mer tips och anvisningar för användningen av Discord finns i bilagorna samt via hyperlänkarna i texten.