Neiti Aika – en dokumentärfilm med diskussionstillfälle

Röda Korset har i samarbete med filmbolaget Elokuvayhtiö Aamu planerat en evenemangsmodell kring filmen Neiti Aika. Modellen kan utnyttjas av Röda Korsets distrikt och avdelningar under tiden 1.3.2020–31.5.2022 till exempel i vändagsevenemang eller evenemang där man tackar frivilliga. Evenemanget kan också arrangeras virtuellt, t.ex. genom att använda programmet Microsoft Teams!

OBS! Centralbyrån erbjuder ett föreställningspaket på finska eller svenska gratis för de 15 första avdelningarna som har gjort en beställning. Villkoret för att få paketet är ett förbindande att arrangera ett dokumentärfilms- och diskussionsevenemang. Om ni vill ha föreställningspaketet för vändagsveckan 2021, gör en beställning senast 3.2. kl. 12, varefter vi skickar det som ett postpaket. Beställningsanvisningar längst ned på sidan.

Dokumentärfilmen passar väl ihop med vänverksamhetens teman och det är viktigt att hålla Röda Korsets vänverksamhet framme under evenemanget i ord och bild. Filmen ger åskådaren en positiv känsla och viljan att agera trots det allvarliga temat. Hur kan jag ta främmande människor bättre i beaktande? Det lönar sig absolut att under evenemanget samla in kontaktuppgifterna till personer intresserade av vänverksamheten och bjuda in dem till en vänkurs och med i verksamheten.

Dokumentärfilm

Neiti Aika är en dokumentärfilm, där regissören Elina Talvensaari bekantar sig med sitt nya hems tidigare invånare, en gammal kvinna som dog ensam utan anhöriga. Alla kvinnans ägodelar, från möbler till familjealbum, följde med bostaden till Elina. Hur skulle det gå om Elina bara kastade bort allting? Rädslan för att bli bortglömd fick Elina att reda ut vem kvinnan var. Filmen granskar vad som betyder något i människans liv, och vad som sker med det betydelsefulla i livet när människan dött. Filmens längd är 76 minuter.

Filmen fick världspremiär 22.11.2019 på IDFA, världens största internationella dokumentärfilmsfestival. Den inhemska festivalpremiären var på DocPoint i Helsingfors 27.1.2020.

Filmtrailern kan ses här.

Bland annat Helsingin Sanomat och Yles Kulturcocktailhar skrivit om filmen.

Var kan föreställningen arrangeras?

Filmens föreställningskopia kommer som både en online-länk och en fil. Således kan evenemanget hållas i vilken lokal som helst med en dator och filmduk eller liknande. Till exempel passar avdelningens eller distriktets lokaler mycket bra för ändamålet.

I synnerhet små lokala biografer arrangerar gärna föreställningar om de vet att åskådare kommer genom Röda Korset. Om man vill arrangera föreställningen i samarbete med en biograf måste det avtalas med filmdistributören. Distributören är Birkalands filmcentral (Juha Elomäki, juha.elomaki@elokuvakeskus.fi(länken skickar en e-post), tfn 050 412 4137). För en bioföreställning beställs materialpaketet från centralbyrån, men ingen föreställningsavgift på 100 euro debiteras. Vid bioföreställningar avtalas kostnaderna mellan filmdistributören, biografen och den FRK-enhet som arrangerar föreställningen. 

Föreställningspaket

Med hjälp av föreställningspaketet skräddarsytt för användning av Röda Korset är det enkelt för vem som helst att arrangera en föreställning. Föreställningspaketets innehåll

  • Neiti Aika-filmens föreställningskopia som online-länk/fil
  • Handbok om att arrangera en filmföreställning
  • Diskussionshandbok
  • 4 stycken affischer (A3)
  • 1 stor filmaffisch
  • 20 stycken kort
  • Regissörens videohälsning
  • Trailer
  • Feedbackmaterial
  • Marknadsföringsmaterial: bilder från filmen, färdiga bilder för sociala medier

På svenska finns det tillgängligt en föreställningskopia av filmen med svensk undertext, en handbok för att arrangera filmföreställningen (pdf) och marknadsföringsmaterial. Tyvärr är de affischer och kort som produceras av filmbolaget endast på finska.

Instruktioner för att beställa materialpaketet?

Föreställningspaketets pris är 100 euro/föreställning. En kostnadsfri licens kan erhållas från det egna distriktskontoret. Enheten för välfärd och hälsa vid Röda Korsets centralbyrå fakturerar beställaren föreställningspaketet i efterskott. Centralbyrån redovisar regelbundet föreställningarna till det filmbolag som producerade dokumentären och materialpaketet.

Beställaren av paketet förbinder sig till att föreställningarna sker som en del av Finlands Röda Korsets verksamhet, genom anställda eller frivilliga. Föreställningspaketet får inte överlämnas eller säljas vidare till en tredje part.

Föreställningspaketet beställs minst två veckor före föreställningen från Enheten för välfärd och hälsa.     

Beställningsanvisning: Skicka ett meddelande till Matti eller Varpu (kontaktinformation nedan), berätta hur många paket du beställer, om du beställer på finska eller svenska, när och var föreställningen hålls och kontaktinformation (beställarens namn, avdelning/distrikt, adress, e-post och telefonnummer).

Matti Hetemäki (matti.hetemaki@punainenristi.fi(linkki lähettää sähköpostin), p. 040 536 7741) ja Varpu Salmenrinne (varpu.salmenrinne@punainenristi.fi(linkki lähettää sähköpostin), p. 040 352 0772)