Evenemangsmodeller

Ett evenemang är ett bra sätt att locka mera uppmärksamhet till insamlingen. Passar någon av dessa er avdelning?
 

Berätta om hemlandshjälpen genom att presentera den till brandoffer givna hjälpen 

En enkel presentationspunkt ryms till exempel bakom butikskassorna eller i entrén. Samla ihop som modell på bordet t.ex. kläder, mat eller hygientillbehör och dylikt ni har skaffat eller kunde skaffa till personer som på grund av brand mist sina hem. En enkel men stor affisch har gjorts för att stöda evenemanget. På affischen berättas att Röda Korset i fjol hjälpte 830 brandoffer i Finland. Affischen beställs via nätbutiken. Det skulle vara bra om åtminstone en frivillig skulle vara vid punkten och berätta om hemlandshjälpen och motta donationer. Den frivilliga kan bra stå bakom bordet, varvid det tillräckliga säkerhetsavståndet lättare bibehålls. 

 

Statyjippo

Förra året klädde vi några statyer i insamlingsvästar under Hungerdagen runt om i landet. Jippot gav insamlingen synlighet och var lätt att förverkliga. Målet var också att väcka uppmärksamhet i sociala medier, när människor delade bilder av statyerna. Finns det en staty i ditt område som kunde kläs i en insamlingsväst? För en större staty kan man också skräddarsy en väst. Kom ihåg att be om tillstånd att klä statyn från staden. En mall för tillståndsansökan och närmare anvisningar finns bifogad. Anmäl också centralbyrån keraykset@punainenristi.fi om ert jippo, så hjälper vi er med informeringen.

Vågen

Väg och ta reda på vilka som är generösare: män eller kvinnor? Vågtävlingen ska på ett lekfullt och vänskapligt sätt höja tävlingsandan. Vad finns det för ”rivaler” i er omgivning som inte vill förlora mot varandra? Ställ fram vågen på en synlig plats och låt tävlingen börja!

Man kan använda en vanlig hushållsvåg, en fiskvåg eller varför inte göra en egen som man har nytta av i många år framöver. Kom ihåg att meddela vem som vann vågtävlingen i samma notis som ni skickar in till den lokala tidningen där ni tackar alla som deltog i Hungerdagsinsamlingen.

Världskakan

Världskakan passar som insamlingsevenemang, men det lönar sig också att pröva det före Hungerdagen som ett sätt att rekrytera insamlare. Idén är att locka människor till sig med hjälp av kakan. Alla drar en lott från hatten, där det står i vilket land man är fiktivt pånyttfödd. De födda i utvecklingsländer får en liten kakbit, medan de födda i rika västländer får en större bit. Genom det här vill vi påvisa att välfärden inte är jämnt fördelad. Besvikelsen försvinner oftast då människorna inser poängen.

Mockarutor, morotskaka, fylltårta – vilket bakverk som helst fungerar som världskaka.

Leksaksloppis

Idén bakom Leksaksloppiset kom till då en mamma och hennes barn pratade om Kosovokriget. De beslöt sig för att skicka brev åt de lokala lågstadierna där de bad tredje och fjärde års klassister att donera en hel leksak till Operation Hungerdagens leksakslopptorg. Skolorna var gärna med och många barn fick känna av hjälpandets glädje.

Ett speciellt roligt inslag i leksaksloppiset har varit att köparen får betala för leksaken efter sitt eget samvete. En glädjande produktiv prismodell! Kom ihåg att ha på er insamlingsvästarna vid lopptorget fastän inga insamlingsbössor används. På det viset märker alla att det är frågan om ett Röda Kors jippo.

Botten för skolornas utmaningsbrev och breven till hemmen finns bifogade nere på sidan.

Fotoutställningar

Det finns två fotoutställningar om Röda Korsets internationella biståndsarbete, den ena berättar om Röda Korsets katastrofhjälp och frivilligarbete, den andra har fotografen och kirurgen Asko Salmi satt ihop av sina egna bilder från då han var biståndsarbetare i Haiti 2010.

Båda utställningarna finns i elektronisk form, som man t.ex. kan visa nonstop på en videokanon på lämplig plats. Dessutom finns båda utställningarna också i fysisk form, ta kontakt med Mia Ekström-Huttunen på Centralbyrån, mia.ekstrom-huttunen@rodakorset.fi, om du vill låna dem. De elektroniska utställningarna får man på en minnessticka eller CD-skiva från antingen distriktet eller Centralbyrån. Presentationer av båda utställningarna finns som bilaga på den här sidan.

Barrundan

Barrundan är ett roligt insamlingssätt där insamlarna går runt med bössor i stans olika barer under en kväll. Varje ”lag” går sin egen rutt under rundan. Du kommer väl ihåg att be bartendern om lov förrän du samlar, och helst skaffa restaurangägarnas tillstånd före du går rundan, t.ex. genom att ringa ägaren på förhand. Man kan också föra Hungerdagsplanscher till barerna på förhand, och skriva på planschen när man kommer och samlar in.

Studerande brukar vara villiga att komma med som barinsamlare. På studieorter finns det oftast barer så att det räcker åtminstone för ett lag. Då man instruerar insamlarna är det bra att påminna insamlarna om att man naturligtvis inte får stanna och njuta av barernas utbud då man har på insamlingsvästarna. Det är heller inte rätt att ta emot bidrag från personer som är uppenbart berusade. Bästa tiden för att genomföra insamlingen är kl. 18-21, och man kan gå rundan alla tre hungerdagar.