Att bidra utan kontanter

Eftersom användning av kontanter minskar krävs nya sätt att samla in bidrag. Beställ broschyrer för att dela ut till dom som inte har kontanter. Där hittar de olika sätt att ge ett bidrag.      

Enkelt att donera per SMS, även på gatan

Textmeddelandebidrag är den bidragsformen som ökat mest, och är lätt för bidragsgivaren. Bidraget debiteras direkt genom telefonräkningen. I insamlingsbössan finns anvisningar för ett textmeddelandebidrag på 5 €, med vilket bidraget går direkt till katastroffonden. På hungerdagens betalsättskort och affischer finns anvisningar för ett textmeddelandebidrag på 5 €.

I materialbanken finns en affisch om möjligheten att ge ett bidrag via textmeddelande, MobilePay och på nätet. Affischen kan skrivas ut.

Med MobilePay kan avdelningen kontrollera sin egen insamlingspott eller samla in till ett allmänt insamlingsnummer

MobilePay är en behändig mobilapplikation där donationen dras av från bankkontot. Därför kan den användas också på en arbetstelefon.

Det allmänna MobilePay-numret 10900 för katastroffonden är redan förtryckt på insamlingsbössornas tillståndsdekaler.

Om ni vill följa med hur många MobilePay-donationer just er avdelning har lyckats håva in, kan ni beställa avdelningsspecifika MobilePay-dekaler kostnadsfritt via denna länkAvdelningsspecifika MobilePay-dekaler som beställts senast den 22 juni hinner komma med i materielleveranserna i början av augusti. Dekalbeställningar som görs därefter skickas separat. Det avdelningsspecifika numret beställs senast 25.8, så att numren hinner skapas och nummerdekalerna tryckas. Om ni har beställt ett avdelningsspecifikt nummer redan tidigare, kan ni vid behov beställa mera dekaler med samma nummer. Det avdelningsspecifika materialet från i fjol är fortfarande i kraft. 

För avdelningens nummer kan en betalningslänk skapas och även en elektronisk QR-kod, som kan skrivas ut vid behov. Koden skapas här: https://www.mobilepay.fi/yrityksille/maksulinkki.

I materialbanken finns en affisch om möjligheten att ge ett bidrag via textmeddelande, MobilePay och på nätet. Affischen kan skrivas ut.

 
Zettle möjliggör kontaktlös betalning

Det är lätt att använda Zettle-kortläsaren. Förutom läsaren behövs en smarttelefon eller surfplatta med nätförbindelse och Zettle-applikationen nedladdad. Pengarna styrs på Hungerdagen direkt till katastroffondens Zettle-konto, och applikationen öppnas med koder som skapas för avdelningen och ansluts till katastroffonden. Du kan beställa användarkod för er avdelning via den här länken.

Clas Ohlson har lovat oss 20 % rabatt på apparaterna, varvid priset blir ca 80 €. Hör dig för hos distriktet om distriktet kan skaffa apparaten åt avdelningen ur sina insamlingskostnader.  Om ni vill beställa en apparat på avdelningens bekostnad, gör beställningen via den här länken senast 25.8.  Följ också med specialpriser – någon annan aktör kanske säljer Zettle ännu billigare.  Kom ihåg att från webbutiken beställa en ordensband som gör reklam för kortbetalningar och som den frivilliga som tar emot kortbetalningar kan ha på sig. 

Det blir för dyrt att skaffa en apparat åt alla insamlare, men åtminstone på ett fast insamlingsställe lönar det sig att ha en Zettle-apparat för att göra det möjligt att betala in bidrag med kort.  Bekanta dig med tjänsten på adressen www.zettle.fi.  Anvisningar för att ta i bruk Zettle finns som bilaga.  

Om ni vill använda samma Zettle-apparat för avdelningens egen medelsanskaffning, kan ni för det också öppna ett eget Zettle-konto som ansluts till avdelningens bankkonto.Till nya kunder erbjuder Zettle i allmänhet en enhet till ett väsentligt förmånligare extrapris.

OBS!!! I slutet av juni beslutade Clas Ohlson att de inte längre ger 20 % rabatt på apparaterna.
Vi rekommenderar att avdelningarna skapar ett eget Zettle-konto då de får den första apparaten för 19 euro. Det gör inget om man i fortsättningen inte har behov av att använda avdelningens eget konto. 

Webbinsamling är ett utmärkt frivilliguppdrag för den som är aktiv på sociala medier

För dem som är aktiva på sociala medier kan du föreslå en webbinsamling som ett alternativ till bössinsamling. Man kan grunda en egen webbinsamling på adressen lahjoita.punainenristi.fi. Facebook har också lanserat en insamlingapp. Via appen kan man samla in direkt till Röda Korsets katastroffond. Appen hittar du på Facebook under "skapa insamling" i övre högra hörnet. När du har grundat kampanjen lönar det sig att skicka en inbjudan via appen till dina kompisar så att de säkert märker den.

I webbinsamlingen gäller det samma som för bössinsamlingen - det lönar sig att aktivt be om bidrag och komma ihåg att tacka bidragsgivarna.

Dela ut bidragsblanketter i postlådan

I materialbanken finns en färdig brevmall som kan utskrivas och utdelas i postlådor på avdelningens område. Brevet innehåller tre bearbetningsbara fält: 1) Under Finlands Röda Kors-texten vid underskriften finns utrymme för avdelningens namn 2) vid referensnumret finns utrymme för avdelningens Hungerdagsreferens och 3) vid MobilePay-numerte finns utrymme för avdelningsenligt MobilePay-nummer. (Ifall er avdelning inte har ett MobilePay-nummer, tillägg här det almänna numret 10900.)  

Att dela ut brev är ett bra sätt att delta för den som känner sig främmande för tanken att stå med en insamlingsbössa. För att skriva ut breven kan man be något lokalt företag om hjälp.

Skulle ni själva skriva ert eget brev med begäran om bidrag? 

Ni kan utan vidare skriva breven med begäran om bidrag även själva. Ni kan berätta om t.ex. allt det goda under året ni gjort under coronakrisen på er ort. Kom ändå ihåg att man enligt lagen om penninginsamlingar får begära donationer enbart på ett sådant konto som finns med i insamlingstillståndet. Ge katastroffondens kontonummer och er avdelnings Hungerdagsreferens i brevet. Avdelningens MobilePay-nummer lönas dessutom också vara med i brevet. 

Tips för insamlingen i sociala medier finns här.  

BilagaStorlek
Ikon för PDF Ibruktagande av Zettle, anvisningar425.68 KB