Verksamhetsstrategin 2024-2026

De viktigaste besluten fattar vi tillsammans!

 

Verksamhetsstrategin är en gemensam nationell strategi för Finlands Röda Kors olika enheter (distrikt, avdelningar, institutioner och centralförvaltningen) och styr det gemensamma arbetet som Röda Korsets frivilliga och anställda utför. Verksamhetsstrategin godkänns av Röda Korsets medlemmar vid ordinarie stämman, som sammanträder vart tredje år. Ordinarie stämman är Röda Korsets högsta beslutande organ. Ordinarie stämma ordnas 10–11.6.2023 i Joensuu. Samtidigt godkänns verksamhetsstrategin för organisationen för åren 2024–2026.

 

Verksamhetsstrategin definierar alltid strategin för Finlands Röda Kors för tre år i taget. Experter på Röda Korsets verksamhet – frivilliga, förtroendepersoner och anställda runt om i landet har den bästa insikten om särdragen hos deras respektive område – de ser, upplever och hör om hurdan hjälp som behövs. Innan verksamhetsstrategin fastställs vid den ordinarie stämman påverkar och bidrar hundratals personer på alla nivåer inom organisationen till innehållet i den. I distrikten och avdelningarna och likaså även i centralförvaltningen ordnas tankesmedjor, och frivilliga och medlemmar kan delta i elektroniska enkäter. Vid organisationsbehandlingen i februari 2023 har alla avdelningar en möjlighet att kommentera organisationsstyrelsens utkast av verksamhetsstrategin. På det här sättet får alla vara med och påverka innehållet i verksamhetsstrategin.

Den kommande verksamhetsstrategiperioden 2024–2026 är den mellersta perioden i denna tioåriga strategiperiod, med vilken vi genomför Internationella Röda Kors- och Röda Halvmånefederationens (IFRC) strategi ända till 2030 (läs mer: Strategy2030). Därför förblir också huvudstrukturen för verksamhetsstrategin densamma under hela denna tioåriga period. Röda Korsets roll som byggare av beredskap, hälsa och gemenskaplighet bevaras också i den kommande verksamhetsstrategin. Förändringar och krav i verksamhetsmiljön påverkar dock tyngdpunkterna i huvudmålen.  Nu behöver vi allas expertis om hur vi bäst uppnår våra huvudmål. Hur ska vi utveckla vår verksamhet inom ramarna för dessa mål så att vi kan stödja frivilliga ännu bättre, uppfylla samhällets förväntningar och påverka vardagen för allt fler som behöver hjälp – och vara närvarande allt oftare där hjälpen behövs?

 

Beredning av verksamhetsstrategin

Beredningen sker i enlighet med tidtabellen, som organisationens styrelse har godkänt tidigare, i fyra etapper:

Etapp 1 (våren 2022): I den första etappen i början av våren 2022 insamlas information från interna och externa datakällor. Vid enheterna kan man ordna inkluderande Tankesmedja för verksamhetsstrategin-verkstäder. Anvisningar och idéer till att ordna en tankesmedja hittar du i bilagorna nedan.

Etapp 2 (hösten 2022): I den andra etappen sammanställs information och tankar. Tankesmedjorna fortsätter. Organisationens nationella styrelse sammanträder för att utgående från den insamlade informationen och diskussionerna bereda det första utkastet av Verksamhetsstrategi 2024–2026.

Etapp 3 (början av våren 2023): I den tredje etappen i början av 2023 skickar organisationens styrelse det första utkastet av verksamhetsstrategin till Finlands Röda Kors samtliga 436 lokala avdelningar och 12 distrikt för fortsatt utveckling och kommentering i organisationsbehandlingen 10.2–31.3.2023, och har en inkluderande dialog med olika intressenter. Enheter och institut deltar i diskussionen. Kommentarer och korrigeringar sammanställs.

Etapp 4 (mars – ordinarie stämma): I den fjärde etappen utarbetar styrelsen utgående från dessa insamlade kommentarer sitt slutgiltiga förslag för behandling av medlemmarna vid ordinarie stämman 11.6.2023 i Joensuu. Utarbetandet av verksamhetsstrategin är styrelsens centrala strategiska uppgift och därför fungerar organisationens styrelse som styrgrupp för verksamhetsstrategin och ger vid behov olika uppdrag till exempel till utskotten.